Coincidenţe? Legiunea Georgiană, pusă de Rusia pe lista "organizaţiilor teroriste" / Şeful Legiunii, otrăvit cu mercur

Mamuka Mamulashvili - fondatorul Legiunii Naţionale Georgiene (X - Mamuka Mamulashvili)
Redacţia
14.06.2024

Rusia a adăugat Legiunea Naţională Georgiană, o unitate de soldaţi voluntari care luptă de partea Ucrainei, pe lista sa de organizaţii teroriste, a anunţat vineri presa de stat, citând Serviciul Federal de Securitate (FSB).

"Pe baza dovezilor colectate de FSB, Tribunalul Militar al Districtului de Sud a recunoscut formaţiunea paramilitară Legiunea Naţională Georgiană drept organizaţie teroristă", a declarat serviciul de presă al agenţiei de aplicare a legii, citat de agenţia de presă TASS.

FSB a precizat că membrii unităţii de voluntari georgieni "sunt, de asemenea, implicaţi în organizarea de acte de sabotaj şi terorism pe teritoriul Rusiei, în torturarea personalului militar al forţelor armate ruse şi în uciderea de civili".

Potrivit The Moscow Times, Legiunea Naţională Georgiană a fost fondată în 2014 de Mamuka Mamulaşvili, un comandant militar care a luptat în războiul din Abhazia din 1992-1993, în primul război cecen şi în războiul ruso-georgian din 2008.

În februarie, un tribunal din Moscova l-a arestat în contumacie pe Mamulaşvili sub acuzaţia de recrutare de luptători mercenari şi de incitare la ură etnică. În prezent, el este căutat de autorităţile ruse.

În zilele care au urmat invaziei pe scară largă a Rusiei, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat crearea unei legiuni internaţionale de apărare teritorială formată din străini care luptă în numele Kievului.

 (X - Georgian Legion)
(X - Georgian Legion)

Coincidenţe?

O postare publicată joi noapte pe pagina de X a Legiunii Naţionale Georgiene anunţa că Mamuka Mamulaşvili, comandantul organizaţiei militare, se află internat în spital, unde medicii i-au descoperit un nivel ridicat de arsenic şi mercur în sânge.

"Anunţ public: comandantului Mamuka Mamulaşvili i s-a descoperit un nivel ridicat de arsenic, mercur şi staniu. Ancheta are loc şi se iau toate măsurile necesare", era scris pe pagina Legiunii.

Anunţul însoţea două fotografi. Într-una era buletinul de analize al lui Mamulaşvili, şi în cealaltă apărea militarul georgian pe patul spitalului.

Potrivit sursei citate, viaţa acestuia nu era în pericol.

"Nu există niciun pericol pentru viaţa sa şi nu ne vom lăsa descurajaţi!", au mai scris militarii georgieni.

Context

Printre cele mai proeminente unităţi străine pro-Ucraina se numără Legiunea Libertăţii Rusiei, Regimentul Kastus Kalinouski din Bielorusia şi Legiunea Naţională Georgiană.

În martie, Ministerul rus al Apărării a afirmat că forţele sale au ucis aproape 6.000 de voluntari străini care luptă de partea Ucrainei de la invazia la scara largă a Moscovei, în urmă cu peste doi ani. Printre cei despre care se spune că au fost ucişi se numără 561 de luptători din Georgia.

Se ştie că armata rusă recrutează pentru ajutor şi voluntari străini în timp ce continuă să ducă războiul împotriva Ucrainei, recrutând oameni din ţări africane, Cuba, Nepal şi India, printre altele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor