Cod Galben de ploi, grindină, vijelii în 22 de judeţe. Cod portocaliu de inundaţii în 6 judeţe

Inundaţii
Inundaţii (Epoch Times România)

Cod Galben de ploi, grindină, vijelii în 22 de judeţe

Agenţia Naţională de Meteorologie anunţă cod galben de ploi, grindină şi vijelii în 22 de judeţe. Atenţionarea intră în vigoare astăzi, la ora 22:00 şi este valabilă până luni la ora 9:00.

În perioada 3 mai, ora 22:00 - 5 mai, ora 9:00 se semnalează averse cu caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat căderi de grindină, îndeosebi în sud-vestul ţării şi în zonele de deal şi de munte.

În noaptea de sâmbătă spre duminică în Banat, Oltenia şi nord-vestul Munteniei, cantităţile de apă vor depăşi local 20...25 l/mp si izolat 50 l/mpi, iar în cursul zilei de duminică şi în noaptea de duminică spre luni vor depăşi aceste cantităşi şi în sud-vestul Transilvaniei, nordul Munteniei, precum şi în zona Munţilor Apuseni şi local a Carpaţilor Orientali.

Manifestări de instabilitate atmosferică se vor semnala şi în celelalte regiuni, dar pe intervale mai scurte de timp şi la cote mai reduse, potrivit meteorologilor.

Cod portocaliu de inundaţii în 6 judeţe

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor a emis avertizare cod portocaliu pentru râuri din judeţele Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Dolj şi Hunedoara, unde începând de sâmbătă noapte şi până luni după-amiază s-ar putea produce inundaţii locale.

Începând de sâmbătă, ora 23.00 şi până luni la ora 14.00, pe unele râuri din bazinele hidrografice Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Drincea, Desnăţui, Jiu, afluenţi ai Oltului mijlociu şi inferior, precum şi pe unii afluenţi ai Mureşului inferior se pot produce creşteri de debite şi niveluri, care ar putea duce la depăşiri ale cotelor de atenţie şi de inundaţie, precum şi scurgeri pe versanţi, torenţi şi pâraie, cu posibile efecte de inundaţii locale.

Din cauza riscului de inundaţii, a fost emisă avertizare de cod portocaliu, valabilă de sâmbătă ora 23.00, pe versanţi, torenţi, pâraie şi pe râuri mici din judeţele Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi şi Gorj.

Sub cod portocaliu de inundaţii vor fi, începând de duminică, ora 07.00, râurile din bazinele hidrografice Timiş superior, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna (judeţele Timiş şi Caraş-Severin), Drincea (judeţul Mehedinţi), Desnăţui (judeţul Dolj), Jiu superior şi mijlociu, precum şi unii afluenţi ai săi (judeţele Hunedoara, Gorj, Dolj şi Mehedinţi).

Totodată, a fost emisă o avertizare cod galben de inundaţii, care va intra în vigoare sâmbătă, de la ora 23.00, pe râurile din bazinele hidrografice în judeţele Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Gorj, pe unii afluenţi ai Oltului mijlociu şi inferior din judeţele Gorj, Olt, Vâlcea, Dolj şi Sibiu şi pe unii afluenţi ai Mureşului din judeţul Hunedoara.

Pot avea loc creşteri importante de debite, care ar putea duce la atingerea cotelor de atenţie şi pe alte râuri mici din sudul, centrul şi estul ţării.