CNA sancţionează şase posturi centrale de televiziune pentru încălcarea pluralismului politic

Epoch Times România
22.03.2012

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a sancţionat joi cu amendă de 5000 de lei Realitatea TV şi TVR1, cu amendă 15.000 de lei Antena 3, scrisoare de atenţionare TVR Info şi somaţii pentru TVR 2 şi România TV pentru încălcarea dispoziţiilor din Codul Audiovizual privind asigurarea pluralismului politic.

Codul audiovizual prevede că în emisiunile de dezbatere numărul reprezentanţilor puterii şi ai opoziţiei trebuie să fie egal.

În perioada monitorizată, noiembrie 2011- ianuarie 2012, TVR 1 a difuzat dezbateri în care raportul emisiunilor cu invitaţi ai puterii şi opoziţiei a fost de 69 la 45, TVR 2 18 la 6, TVR Info 296 la 266, Antena 3- 69 la 711, B1 TV 162 la 178, Realitatea TV 353 la 447, România TV 94 la 153.

Preşedintele CNA, Răsvan Popescu, a precizat că B1 TV nu poate fi sancţionat din cauza dezechilibrului mic înregistrat.

Departamentul de comunicare al PDL a sesizat CNA, printr-o adresă semnată de Ada Meseşan, potrivit căreia "în perioada noiembrie-decembrie 2011 reprezentanţii PDL nu au fost invitaţi la dezbaterile organizate de Antena 3 şi OTV".

Avocatul Antenei 3, Mirela Bomboe, a justificat dezechilibrul apărut pe post din cauza refuzului membrilor PDL de a participa la emisiunile postului.

"Cât timp PDL rămâne consecvent deciziei proprii de nu participa la emisiunile Antenei 3, noi nu avem cum să ne echilibrăm. E o decizie făcută publică. Nu înţeleg de ce doamna Meseşan trimite astfel de adrese, poate să vă influenţeze decizia, nu înţeleg", a spus Mirela Bomboe.

Narcisa Iorga, membru CNA, a recomandat Antenei 3 să invite din parte Puterii reprezentanţii UNPR şi UDMR, dacă cei ai PDL refuză.

Codul audiovizual prevede că în emisiunile de dezbatere numărul reprezentanţilor puterii şi ai opoziţiei trebuie să fie egal.

Directorul de programe al România TV, Roxana Niculescu, a precizat că postul a fost monitorizat doar pentru luna ianuarie 2012.

"Trebuie să aveţi în vedere că în ianuarie eram o televiziune nouă, mică şi că invitaţii erau reticenţi", a spus Roxana Niculescu.

Vicepreşedintele CNA, Ioan Onisei, a precizat că OTV trebuie tratat distinct faţă de celelalte posturi în privinţa asigurării pluralismului politic.

"E absurd să discutăm despre pluralismul politic când ei îşi fac propria campanie", a spus Christian Mititelu, membru CNA.

Membrii CNA au sancţionat, pe 15 martie postul OTV cu întreruperea programului timp de 3 ore pentru publicitate politică difuzată la emisiunea "Dan Diaconescu Direct" în perioada 20 ianuarie - 11 martie.

CNA a analizat, pe lângă monitorizarea proprie, mai multe reclamaţii referitoare la aceeaşi emisiune în care sub pretextul unei campanii umanitare în sprijinul celor afectaţi de ninsorile abundente au apărut pe crowl fragmente din programul politic al Partidului Poporului - Dan Diaconescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor