Cluj: "Dosarul Valiza" va fi judecat de ÎCCJ

Gigi Becali (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
07.10.2009

Curtea de Apel Cluj a decis, marţi, ca dosarul în care finanţatorul echipei de fotbal Steaua Bucureşti, George Becali, este acuzat de dare de mită să fie judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Cluj, judecătorul Claudia Ilieş, a declarat, pentru AGERPRES, că instituţia pe care o reprezintă şi-a declinat competenţa judecării dosarului în favoarea ÎCCJ, ca urmare a alegerii lui Becali ca deputat în Parlamentul European.

Claudia Ilieş a mai spus că toate părţile, inclusiv Direcţia Naţională Anticorupţie, au fost de acord cu judecarea cazului la ÎCCJ, cererea fiind formulată de avocaţii apărării, la termenul anterior.

Pe 18 decembrie 2008, finanţatorul clubului Steaua, George Becali, şi antrenorul echipei naţionale de fotbal a României de la acea vreme Victor Piţurcă au fost trimişi în judecată de procurorii DNA.

Becali este acuzat, în "Dosarul Valiza", de dare de mită şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată, iar Victor Piţurcă este acuzat de favorizarea infractorului, în legătură cu infracţiunile de corupţie.

În acelaşi dosar, au mai fost trimise în judecată alte patru persoane: Teia Sponte, vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al FC Steaua Bucureşti, acuzat de complicitate la dare de mită, Alina Florentina Ciul, avocat la Baroul Bucureşti, acuzată de favorizare a infractorului în legătură cu infracţiunile de corupţie şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (două fapte), Gheorghe Radu Marino, acuzat de favorizare a infractorului în legătură cu infracţiunile de corupţie şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (două fapte), şi Raul Volcinschi, acuzat de favorizare a infractorului în legătură cu infracţiunile de corupţie.

Procurorii DNA au instituit, prin ordonanţa din 8 mai 2008, sechestru asigurator şi au indisponibilizat suma de 1.700.000 de euro aparţinând lui George Becali, în scopul confiscării speciale. Banii ar fi fost destinaţi premierii echipei Universitatea Cluj, pentru a nu pierde meciul cu CFR Cluj (0-1 pe teren), din ultima etapă a sezonului respectiv. În cazul în care CFR nu câştiga meciul, Steaua ar fi devenit campioană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor