Ciucă, discuţii cu reprezentanţii Federaţiilor sindicale din sănătate despre salarizare şi cursurile de formare profesională

Nicolae Ciucă
Nicolae Ciucă (gov.ro)

Premierul Nicolae Ciucă a avut, vineri, o întâlnire de lucru cu reprezentanţii Federaţiilor sindicale din sănătate, parte a dialogului deschis de Guvern cu domeniul social, discuţiile vizând legislaţia privind salarizarea personalului din acest sector, modalitatea de calcul şi acordarea unor sporuri şi drepturi salariale pentru unele categorii şi finanţarea cursurilor de pregătire profesională continuă pentru personalul medical.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, un punct important al discuţiei a fost legat de pachetul de măsuri guvernamentale pentru gestionarea crizei energetice.

Prim-ministrul a arătat că aceste măsuri sunt menite să sprijine cetăţenii, indiferent de domeniul social în care lucrează, precum şi sectoarele economice de efectele creşterii preţurilor la gaze naturale şi energie electrică. Pe lângă măsurile aflate acum în aplicare, începând cu 1 februarie, Guvernul va veni cu noi măsuri de atenuare a efectelor crizei energetice, al căror impact, pentru lunile februarie şi martie, va fi unul semnificativ.

“Guvernul este deschis dialogului social şi suntem aici pentru a găsi împreună soluţii. Avem două puncte comune de la care plecăm: interesul de a găsi cele mai potrivite răspunsuri la problemele pe care le semnalaţi şi recunoştinţa faţă de efortul pe care îl face sistemul medical în contextul crizei sanitare”, a precizat premierul Nicolae Ciucă.

De asemenea, şeful Executivului a menţionat că, în această perspectivă, a fost luată decizia de a asigura în bugetul pentru anul în curs fondurile necesare pentru majorarea salariilor angajaţilor din sănătate cu ¼ din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021.

Ciucă a mai afirmat că, pe termen scurt, la nivelul Ministerelor Sănătăţii, Muncii şi Finanţelor vor fi analizate propunerile celor două federaţii sindicale cu privire la modificarea legii salarizării – Legea-cadru nr. 153/2017, în sensul eliminării inechităţilor.

“În acest context, vor fi analizate problemele semnalate de sindicatele din sănătate cu privire la aplicarea creşterii salariale de ¼ din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021 şi pentru personalul TESA din sistem. De asemenea, se va analiza modalitatea de calcul pentru unele sporuri salariale aplicate personalului medical, astfel încât să se asigure aplicarea corectă a legii, în condiţiile resurselor bugetare actuale”, se arată în comunicat.

Guvernul s-a angajat prin Programul de Guvernare ca, în termen de 120 de zile de la preluarea mandatului, să prezinte un calendar de modificare a Legii-cadru nr. 153/2017.

Totodată, premierul şi reprezentanţii Guvernului au arătat că, pe termen mediu şi lung, este avută în vedere reforma legii salarizării, angajament asumat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

“Consultările vor continua la nivelul ministerelor de linie atât pentru soluţionarea aspectelor legate de salarizare, cât şi pentru identificarea de oportunităţi de a finanţa prin PNRR cursuri de formare profesională continuă pentru cadrele medicale”, se mai arată în comunicatul Executivului.

La întâlnire, au mai participat, din partea Guvernului, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, secretarul de stat în Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Cristian Vasilcoiu, şi secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu.

Din partea Federaţiei Sanitas din România au participat preşedintele Leonard-Sorin Bărăscu şi vicepreşedintele Iulian Pope. De asemenea, din partea Federaţiei Solidaritatea Sanitară din România au participat copreşedinte, Celmare Lidia, şi manager Rotilă Viorel.