Ciucă anunţă o compensare de 50 de bani pe litru la carburanţi timp de 3 luni

Nicoale Ciucă
Nicoale Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă anunţă joi, la finele şedinţei de guvern, că preţul carburanţilor va fi compensat cu 50 de bani pe litru, măsura urmând să fie în vigoare timp de 3 luni.

Jumătate din această sumă va fi decontată de la buget, iar compensarea se va aplica direct la pompă şi va apărea şi pe bonul fiscal.

„Guvernul continuă să implementeze măsurile de protejare a cetăţenilor şi economiei de efectele crizei pe care o traversăm. Pentru ca cetăţenii români şi firmele să plătească mai puţin pentru carburant, am identificat împreună cu specialiştii o soluţie de compensare în sumă fixa de 50 de bani, care se va aplica direct la pompă. În sprijinul parteneriatului dintre societatea civilă şi guvern, între guvern şi populaţie, precum şi mediul de afaceri, am luat decizia să aplicăm această măsură, o măsură care a fost adoptată şi de alte ţări, e o măsură care implică atât responsabilitatea guvernului, cât şi responsabilitatea companiilor din industria petrolieră.

(...) Măsura se aplică şi în Spania şi Franţa. Jumătate din această reducere va fi decontată de către stat printr-un mecanism care va fi implementat între distribuitori şi ministerele de resort”, a spus Ciucă.

Premierul a precizat că această compensare va fi aplicată pentru trei luni şi că valoarea pachetului de compensare pentru această perioadă va fi de 2 miliarde de lei, jumătate din bani urmând a fi decontaţi de bugetul de stat.