Cîţu, împotriva taxării marilor averi: Nu putem penaliza oamenii pentru muncă

Florin Cîţu
Florin Cîţu

Liderul PNL, Florin Cîţu, a declarat miercuri, la finele primei zile de negociere pe programul de guvernare cu PSD, că liberalii nu sunt de acord cu impozitarea marilor averi, căci asta ar însemna penalizarea celor care au muncit.

„În România, orice venit este deja impozitat. Este vorba dacă vrem să penalizăm pe cineva că a muncit în viaţă şi a acumulat active. Mie nu mi se pare normal acest lucru. A, dacă e vorba de evaziune fiscală, bineînţeles că sunt de acord să eliminăm evaziunea fiscală. Dar nu sunt de acord ca românii care muncesc, îşi asumă riscuri, investesc, au plătit impozite, să venim după aceea să spunem să mai plătiţi ceva că asta înseamnă justiţie socială, dar suntem de acord cu eliminarea evaziunii fiscale, la orice nivel, şi la nivel mic şi la nivel mare”, a declarat Florin Cîţu.

Premierul demis a mai susţinut că PNL este de acord şi cu creşterile de pensii, salarii şi alocaţii cerute, dar toate aceste majorări trebuie să fie făcute în contextul deficitului bugetar. Cîţu a punctat că PNL a promis că nu va creşte taxele impuse românilor.

"În ceea ce priveşte Codul Fiscal, lucrurile nu se pot întâmpla peste noapte, ele durează cel puţin 6 luni de zile până ar intra în vigoare. Eu am spus de la început că eu nu voi creşte taxele în această guvernare şi acesta este un principiu la care nu renunţăm. În acelaşi timp, am arătat că schimbarea paradigmei în care am alocat resurse pentru investiţii ne-a ajutat să avem resurse la buget, cu aceste resurse putem să subvenţionăm termia către UAT-uri. Deci este un model economic care funcţionează şi nu cred că cineva astăzi, după ce acest model economic a fost bifat şi a primit girul agenţiilor de rating, să venim să schimbăm astăzi. Ar fi o eroare.

În acelaşi timp, e adevărat, sunt discuţii despre creşterea pensiilor, a salariilor, a alocaţiilor, şi aici am spus da, noi am crescut pensii, salarii, într-o perioadă de criză majoră în care nimeni nu o făcea în Europa şi o vom face şi acum în contextul traiectoriei deficitului pe care noi deja am anunţat-o".

Întrebat dacă pensiile vor creşte cu 11% de anul următor, Cîţu a răspuns:

"Orice creştere trebuie să vedem dacă se încadrează în deficitul estimat pentru anul viitor. Dacă nu se încadrează, singura soluţie ar fi să luăm bani de la investiţii şi noi nu suntem de acord să luăm bani de la investiţii. Sunt de acord să creştem pensii, avem o creştere de 5% prevăzută în programul de guvernare pentru anul viitor, putem să vedem dacă putem merge mai sus şi s-ar putea să găsim resurse să creştem puţin mai mult, repet, nu ne opunem, suntem de acord să creştem şi pensii şi alocaţii şi salarii, dar toate trebuie judecate în contextul acesta economic, şi mult mai important e să ne asigurăm că facem aceste creşteri să fie plătite, nu să facem acum nişte creşteri populiste şi după să tăiem", a menţionat şeful PNL.

Întrebat dacă se pot face creşteri de 11% din decembrie, Cîţu a spus că nu e posibil: "Bugetul pe anul acesta nu are aceste creşteri, nu avem cum să le facem".