Cîţu, despre Programul Naţional "Din grijă pentru copii": Ei trebuie protejaţi mereu, oriunde

Florin Cîţu
Florin Cîţu (Screenshot)

Premierul Florin Cîţu a declarat, marţi, că săptămâna următoare ar urma să fie adoptat programul “Din grijă pentru copii”, care va oferi atât servicii psihologice gratuite copiilor cât şi acces la formare şi resurse pentru specialişti şi părinţi. Obiectivul programului este gestionarea nevoilor psiho-emoţionale ale micuţilor în contextul pandemiei.

“Mă bucur să anunţ că România se numără printre primele ţări din lume care vine, azi, cu soluţii aplicate pentru copii, în contextul pandemiei de COVID 19. Lucrările comitetului pentru elaborarea Programului Naţional de Suport pentru Copii în contextul pandemiei de COVID-19, ‘Din grijă pentru copii’, au fost finalizate, iar ordonanţa de urgenţă care va fundamenta acest program urmează să fie adoptată de guvern. Cred că săptămâna viitoare. Este un proiect la care eu ţin foarte mult şi mă bucur că am reuşit să-l avem într-un timp atât de scurt”, a precizat Cîţu, la evenimentul de prezentare a proiectului de act normativ pentru implementarea Programului Naţional “Din grijă pentru copii”, împreună cu consilierul de stat Mădălina Turza.

De asemenea, Cîţu a afirmat că măsurile din acest program sunt rezultatul a zeci de întâlniri şi şedinţe ale grupurilor tehnice de lucru care au adus la masă experţi din instituţiile publice şi societatea civilă, precum şi reprezentanţii părinţilor şi copiilor. Din acest motiv, premierul şi-a exprimat încrederea că proiectul va fi unul de succes.

“A fost unul dintre cele mai ample procese de construcţie participativă, coordonat de la nivelul Guvernului. Am spus de mai multe ori că sănătatea românilor este o prioritate, iar acest program acordă o atenţie specială sănătăţii psiho-emoţionale a copiilor. Este cu atât mai important în contextul în care ne aflăm, pandemia, restricţiile, izolarea, toate acestea i-au afectat pe cei mici, iar efectele se pot întinde pe termen mediu şi lung. Tocmai de aceea programul vine într-un moment mai mult decât potrivit. Copiii vor avea acces la servicii psihologice gratuite acolo unde este nevoie. Pe de altă parte, specialiştii şi părinţii vor avea acces la formare şi resurse pentru a gestiona nevoile psiho-emoţionale ale copiilor”, a mai transmis prim-ministrul.

Totodată, Cîţu a afirmat că Programul Naţional “Din grijă pentru copii” va include şi măsuri care vizează şi creşterea capacităţii de intervenţie în cazurile de violenţă împotriva copiilor.

“Vom avea cele mai noi soluţii de combatere a criminalităţii online împotriva copiilor. Din grijă pentru copii, România va avea un sistem informatic performant, cu programe de cyber forensics pentru analizare, sortare, profilare şi decriptare a materialelor online cu caracter abuziv. Cred că această dimensiune a proiectului este foarte importantă, în condiţiile în care tot mai mulţi copii sunt familiarizaţi cu mediul online”, a continuat premierul.

Nu în ultimul rând, Cîţu a subliniat că cei mici “trebuie protejaţi mereu, oriunde”.

La rândul său, consilierul de stat Mădălina Turza, coordonatorul programului, a precizat că proiectul se va întinde pe o durată de 2 ani şi va avea un buget de aproape 6 milioane de euro, adăugând că vor fi acordate 70.000 de ore gratuite de consiliere psihologică şi psihoterapie pentru copiii identificaţi cu tulburări psiho-emoţionale generate de pandemia de COVID-19. Programul mai prevede şi introducerea de către Ministerul Educaţiei în curriculumul şcolar a tematicilor de educaţie psiho-emoţională, managementul emoţiilor şi siguranţa online.