Cîţu, despre pensii: Dacă vor fi crescute din toamnă cu 14%, se vor face “acomodări” la buget / Ce spune despre alocaţii

Florin Cîţu
Florin Cîţu (gov.ro)

Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a declarat, vineri seara, că vor fi dublate alocaţiile până în 2022, iar pensiile urmează să fie crescute cu procentul pe care îl cere legea, însă eşalonat. În plus, liberalul a subliniat că decizia finală legată de procentul cu care vor fi crescute pensiile începând de la 1 septembrie este o decizie politică.

„Se va merge pe o creştere a punctului de pensie, dar eşalonat. Cum am spus, dublăm alocaţiile până în 2022, vom creşte pensiile cu procentul pe care ni-l cere legea, dar cu altă eşalonare. După cum am spus o să vedeţi că este o măsură pe care cei de la PSD deja o aprobaseră în Guvern, doar că nu au venit să v-o spună”, aafirmat Florin Cîţu, la finalul şedinţei de Guvern.

De asemenea, Cîţu a susţinut că decizia finală privind creşterea pensiilor este una politică şi, în cazul în care se va decide că acestea vor fi crescute din toamnă cu 14%, se vor face „acomodări” la buget.

„Vom merge mai departe. Toată situaţia economică este peste aşteptări. Aşa cum ne uitam în ianuarie, în martie vedeam lucrurile negativ, economia a răspuns foarte bine, măsurile pe care le-am luat au avut impact pozitiv în economie, vedem că sunt zone din economie unde se întoarce creşterea economică”, a adăugat liderul PNL.

Şeful de la Finanţe a mai precizat că, în contextul crizei economice globale, Ministerul Finanţelor rămâne la opinia că estimările pentru România au fost mult prea pesimiste, adăugând că trimestrul II din acest an va fi singurul cu o contracţie economică.

„Trecem printr-o criză economică globală. Estimările sunt revizuite în timp real. În ceea ce ne priveşte, rămânem la opinia că estimările pentru România au fost mult prea pesimiste. Ne aşteptăm, bineînţeles, la o contracţie economică în trimestrul II, pentru că economia a fost închisă în toată această perioadă. În acelaşi timp ne aşteptăm, aşa cum v-am spus, că România să nu aibă o recesiune tehnică. Asta înseamnă că nu vom avea două trimestre negative consecutive în acest an. Trimestrul II o să fie singurul cu contracţie economică. Celelalte trimestre vor avea creştere economică pozitivă”, a explicat Cîţu.