Ciolacu, despre varianta ca PSD să cedeze funcţiile de premier şi ministru al Finanţelor: Eu cred că nu se poate aşa ceva

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, marţi, că în cadrul întâlnirii care urmează să aibă loc astăzi între social-democraţi şi liberali se va stabili echipa care va uniformiza programele de guvernare ale celor două partide. În plus, Ciolacu a respins scenariul în care PSD va renunţa atât la funcţia de premier, cât şi la cea de ministru al Finanţelor.

“Astăzi se va face, cred că echipa care să înceapă să uniformizeze cele două programe de guvernare, ale PNL şi ale PSD, dar va fi o întâlnire şi cu UDMR şi minorităţile, fiindcă această alianţă este formată, dacă se reuşeşte, din PSD, PNL, minorităţi şi UDMR”, a precizat Ciolacu înaintea întâlnirii cu reprezentanţii PSD, PNL, UDMR şi minorităţi, care urmează să aibă loc astăzi, începând cu ora 13,00, la Parlament.

Liderul PSD a mai transmis că, în cadrul negocierilor pentru alcătuirea unui guvern, trebuie să se respecte ponderile parlamentare.

Totodată, Marcel Ciolacu a susţinut că se va crea un dialog între partide şi pentru modificarea Constituţiei:

“Această modificare a Constituţiei nu ţine de coaliţia de guvernare. Aici trebuie implicaţi mai mulţi factori şi toate forţele politice”.

Întrebat dacă, în negocierile cu PNL, social-democraţii ar putea ceda atât funcţia de prim-ministru cât şi cea de ministru al Finanţelor, Ciolacu a răspuns:

“Eu cred că nu se poate aşa ceva”.

Cu o zi în urmă, prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu a declarat, după şedinţa conducerii partidului, că s-ar putea ca actuala Constituţie să nu mai corespundă realităţilor României, caz în care ar fi justificată o modificare a acesteia. În plus, Grindeanu a afirmat că, în acest sens, deja există în interiorul PSD un grup de lucru coordonat de Robert Cazanciuc.

Totuşi, Grindeanu a negat informaţiile apărute în spaţiul public potrivit cărora social-democraţii ar dori o schimbare a formei de guvernământ, în sensul ca România să devină din republică semi-prezidenţială o republică parlamentară.

Remarcile celor doi lideri PSD vin în contextul în care majoritatea liderilor liberali au decis luni seară, într-o şedinţă la Vila Lac, care a durat până aproape de miezul nopţii, că PNL va negocia formarea noului Guvern cu PSD.

S-au înregistrat 48 de voturi pentru colaborarea cu PSD şi 22 împotrivă. Anterior, şi PSD şi UDMR au decis în forurile statutare să înceapă negocierile în aceeaşi direcţie, astfel că se prefigurează o posibilă mare coaliţie între cele trei partide, susţinută de grupul minorităţilor naţionale.