Ciolacu dă vina pe Predoiu pentru OUG-ul privind testarea antidrog: Sper că domnul ministru şi-a învăţat lecţia

Marcel Ciolacu (Captură video)
Loredana Diacu
11.07.2024

Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, la începutul şedinţei de Guvern, că OUG privind testarea antidrog a şoferilor va fi modificată, astfel încât permisul de conducere să le fie înapoiat şoferilor dacă rezultatele testelor de sânge nu vor fi gata în 72 de ore.

Anunţul lui Ciolacu vine în condiţiile în care peste 180.000 de români au semnat petiţia online “Anulaţi OUG care lasă fără permis şoferi nevinovaţi”, lansată de comunitatea Declic. În petiţie, premierului Marcel Ciolacu i se cere să renunţe la modificările “de weekend” ale Codului Rutier, privind testarea antidrog a şoferilor. Semnatarii petiţiei sunt nemulţumiţi în principal de faptul că celor care refuză testarea rapidă cu aparatele Drugtest optând pentru recoltarea de probe biologice li se poate reţine permisul până la obţinerea rezultatelor testelor de sânge. Or, rezultatele pot veni cu mari întârzieri, uneori chiar de un an.

În cadrul şedinţei desfăşurată atât sub spectrul petiţiei cât şi a unui protest ce urmează să aibă loc astăzi începând cu ora 18 în piaţa Victoriei, Ciolacu a ţinut să anunţe modificare ordonanţei de urgenţă privind siguranţa rutieră şi a pasat pisica răspunderii pentru nemulţumirea creată la MAI-ul condus de liberalul Cătălin Predoiu.

"Aşa cum am anunţat, modificăm ordonanţa de urgenţă privind siguranţa rutieră: mă refer în special la suspendarea permisului de conducere până la finalizarea testelor antidrog în laboratoarele de medicină legală. Dacă rezultatul nu vine în maxim 72 de ore, şoferii primesc carnetele înapoi.

Am cerut Ministerului de Interne să ţină cont de observaţiile societăţii civile pentru că aşa este firesc! Dacă statul nu are capacitatea administrativă de a rezolva problema testării într-un termen rezonabil, nu trebuie să-i pedepsim pe români. Măsurile luate pentru a preveni dramele cauzate de consumul de droguri la volan sunt foarte importante, dar nu pot afecta drepturile şi libertăţile cetăţeneşti.

Vom monitoriza foarte atent în continuare problema testării antidrog: doar aşa putem preveni tragedii precum cea de la 2 Mai. Ministerele Sănătăţii şi Afacerilor Interne vor prezenta lunar o analiză comună despre capacitatea de respectare a termenului de 72 de ore. Pregătim inclusiv norme privind recoltarea, depozitarea şi transportul mostrelor în vederea testării antidrog, vor fi gata în 5 zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă de azi.

Sper că domnul ministru Predoiu şi-a învăţat lecţia şi, în viitor, nu va mai pune CĂRUŢA înaintea cailor. Domnul ministru va ieşi la briefing şi va explica românilor modificările de astăzi", a transmis Ciolacu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor