Ciolacu critică greva piloţilor "inapţi de zbor": A fost o mare greşeală. O crăpătură

Marcel Ciolacu (Epoch Times Romania)
Andrei Popescu
10.07.2024

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, că greva mascată a piloţilor “inapţi de zbor” de la TAROM a fost o “mare greşeală” faţă de clienţi, fiind de părere că nimeni nu trebuie să recurgă la “artificii” pentru a pune pasagerii inutil pe drumuri.

“Cred că domnul Grindeanu vă poate explica, domnul Grindeanu din funcţia de ministru, dar cei mai îndreptăţiţi sunt membrii CA-ului, pentru că ei conduc societatea. Nu s-a găsit un dialog şi s-a recurs la acest sistem, această crăpătură în contractul colectiv de muncă. Părerea mea este că a fost o mare greşeală - faţă de client, faţă de români. Pentru că trebuie să anunţi - e dreptul fiecăruia să facem grevă anunţată. Nu am niciun drept nici eu, nici nimeni să recurgem la astfel de artificii, astfel încât să punem oamenii pe drumuri sau să doarmă în aeroport”, a precizat Ciolacu.

Potrivit premierului, greva piloţilor a fost o “scăpare” şi şi-a exprimat speranţa că “cei care s-au implicat în acest lucru să îşi fi dat seama în acest moment că nu este abordarea corectă într-un stat dezvoltat şi democratic cum este România”.

Reamintim că TAROM a anulat zeci de zboruri care urmau să aterizeze sau să decoleze luni de pe Aeroportul Henri Coandă (Otopeni), arată lista de sosiri şi plecări a companiei Aeroporturi Bucureşti.

Compania a anunţat, iniţial, doar anularea a trei zboruri către şi dinspre trei destinaţii, iar apoi a revenit cu un nou comunicat de presă în care spune că este vorba de “o situaţie fără precedent” şi că este vorba de 10 zboruri de luni. Zborurile au fost anulate după ce câte un pilot sau copilot din fiecare echipaj s-a declarat “inapt de zbor”.

După protestul spontan declanşat luni, deghizat în incapacitate de muncă, piloţii TAROM au transmis un comunicat de presă:

“Astăzi, piloţii au tras un semnal puternic de alarmă, protestând împotriva condiţiilor actuale de muncă şi a managementului deficitar din companie. Această acţiune este un semnal de alarmă, având în vedere că numeroase aspecte critice, inclusiv cele legate de siguranţa pasagerilor, au fost ignorate prea mult timp”.

Marţi, TAROM a anunţat că a ajuns la un acord “pentru derularea operaţiunilor în regim normal” cu piloţii care s-au declarat “inapţi de zbor”. Mai exact, piloţii au obţinut creşteri de salarii de 1.500 de euro.

În plus, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a anunţat că TAROM va despăgubi pasagerii zecilor de zboruri anulate luni cu sume între 250 şi 600 de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor