Ciocniri soldate cu morţi în faţa palatului prezidenţial din Egipt

Demonstranţi egipteni în afara Palatului Prezidenţial din Cairo, 5 decembrie (Gianluigi Guercia / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
06.12.2012

Cel puţin două persoane au murit miercuri în ciocnirile dintre suporterii preşedintele egiptean Mohamed Morsi şi manifestanţii opoziţiei, din faţa palatului prezidenţial.

Protestatarii opoziţiei care au campat în faţa palatului au fost atacaţi de susţinători pro-Morsi, care au folosit bâte şi au aruncat cu pietre în ei. De asemenea, au existat rapoarte că ar fi fost aruncate cocktail-uri Molotov, a raportat Al Jazeera.

Acum două săptămâni, Morsi a emis un decret constituţional care îi dă mai multă putere asupra sistemului judiciar şi a împiedicat cele două camere ale parlamentului să fie dizolvate de către instanţele de judecată.

"Trebuie să existe un consens", a subliniat vicepreşedintele Mahmoud Mekki. "Există o reală voinţă politică pentru a depăşi perioada actuală şi a răspunde cerinţelor publicului."

El a cerut protestatarilor opoziţiei să pună capăt demonstraţiilor din afara palatului. Marţi, Morsi a fost forţat să fugă după ce protestatarii au asediat instituţia.

Se pare că tulburările vor continua pentru o perioadă. Mostafa El-Naggar, un membru al partidului liberal de opoziţie El-Adl a afirmat: "Acest mesaj este adresat preşedintelui, preşedinţiei şi consilierilor prezidenţiali - după performanţa ruşinoasă nu avem încredere în voi şi nu avem încredere în abilitatea voastră de a conduce ţara", potrivit ziarului de stat Al Ahram.

"Ne-am confruntat cu moartea când am protestat împotriva asupririi vechiului regim şi nu ne temem de nimic decât de Dumnezeu şi nu vom ceda", a adăugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor