Ciclism: JO 2004 - CIO a reatribuit medalia de aur în proba de contracronometru rusului Ekimov

Ciclistului rus Viaceslav Ekimov. (Friedemann Vogel / Bongarts / Getty Images)
Epoch Times România
10.08.2012

Comitetului internaţional olimpic (CIO) i-a reatribuit vineri titlul în proba de contracronometru din cadrul JO de la Atena din 2004 ciclistului rus Viaceslav Ekimov, la peste un an după ce câştigătorul medaliei olimpice de aur, americanul Tyler Hamilton, a mărturisit că s-a dopat şi a restituit medalia.

Americanul Bobby Julich, locul 3 în cursa din 2004, devine vicecampion olimpic, în timp ce australianul Michael Rodgers va intra în posesia medaliei de bronz.

În mai 2011, Tyler Hamilton a mărturisit că s-a dopat de-a lungul carierei sale, după care a restituit medalia de aur de la Atena Agenţiei antidoping americane.

CIO nu a procedat imediat la reatribuirea medaliilor, pentru a se asigura că ceilalţi medaliaţi nu au fost şi ei implicaţi în afaceri de dopaj.

În virtutea prescripţiei, fixată la opt ani după faptele comise, CIO avea termen până pe 31 august 2012 să revadă podiumul din 2004.

La JO din 2004, Hamilton a fost acuzat de dopaj prin transfuzie sanguină, însă a reuşit să scape din cauza unei erori de procedură. Luna următoare, însă, el a fost controlat pozitiv în Turul Spaniei, ceea ce l-a costat o primă suspendare de doi ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor