Ciclism - Agenţia antidoping americană a deschis o procedură împotriva lui Lance Armstrong

Ciclistul american Lance Armstrong (Jamie Squire / Getty Images)
Epoch Times România
14.06.2012

Agenţia antidoping din Statele Unite (USADA) a anunţat că a deschis o procedură pentru dopaj împotriva fostului ciclist american Lance Armstrong, care riscă să-i fie anulate cele şapte victorii din Turul Franţei.

Într-un comunicat al USADA se precizează că în acest caz sunt acuzate de infracţiuni împotriva regulamentului antidoping alte cinci persoane, trei medici şi doi responsabili din cadrul fostei echipe profesioniste US Postal.

"Un aviz prin care sunt aduse la cunoştinţă acuzaţiile de infracţiuni împotriva regulamentului antiodping i-a fost trimis marţi lui Lance Armstrong şi altor cinci persoane, toate asociate cu echipa ciclistă profesionistă US Postal. Este vorba de trei medici şi doi responsabili. Această scrisoare de aviz este o primă etapă a unei proceduri legale pentru presupusa încălcare a regulilor antidoping în sport", precizează USADA.

Conform cotidianului Washington Post, care a intrat în posesia unei copii a scrisorii, USADA afirmă că eşantioanele sanguine ale ciclistului, recoltate în 2009 şi 2010, sunt "perfect compatibile cu manipulările sanguine, incluzând utilizarea eritropoietinei (EPO) şi(sau transfuziile sanguine". Ziarul adaugă că agenţia americană asigură, totodată, că dispune de mărturii care demonstrează că Armstrong şi cinci dintre foştii săi parteneri de echipă, între care preparatorul fizic Michele Ferrari şi managerul Johan Bruyneel, au fost implicaţi într-o operaţiune de dopaj, între 1998 şi 2011.

În luna februarie, Lance Armstrong, câştigătorul neîntrerupt al Turului Franţei între 1999 şi 2005, saluta decizia justiţiei federale americane de a abandona o anchetă federală condusă de Jeff Novitzky, cel care a condamnat-o pe atleta americană Marion Jones. Această anchetă încerca să verifice, între altele, dacă texanul şi alţi ciclişti americani au profitat de o companie publică, recurgând la dopaj în timp ce concurau pentru formaţia US Postal.

Dacă ancheta penală nu a fost continuată, USADA a anunţat că nu a renunţat la ancheta sportivă şi ar putea recupera probele şi mărturiile strânse de procurori.

"Am fost informat că USADA, o organizaţie finanţată din banii contribuabililor, dar guvernată doar de propriile reguli, are intenţia să reia nişte acuzaţii nedovedite, vechi de 16 ani, pentru a mă împiedica să particip la competiţii de triatlon şi încearcă să mă deposedeze de victoriile mele din Turul Franţei", a reacţionat Armstrong care, în ciuda numeroaselor acuzaţii de dopaj la adresa sa, nu a fost niciodată depistat pozitiv şi sancţionat.

"Aceste acuzaţii nu au niciun fundament", a adăugat fostul rutier, în vârstă de 40 ani, subliniind că martorii citaţi de USADA sunt aceiaşi care au vorbit şi în faţa anchetatorilor federali, în cursul procedurii care s-a încheiat prin abandonarea acuzaţiilor la adresa sa.

Armstrong este acuzat, între alţii, de doi dintre foştii săi coechipieri de la US Postal, compatrioţii săi Floyd Landis şi Tylor Hamilton, ei înşişi sancţionaţi în urma unor controale antidoping pozitive, după ce au părăsit echipa americană.

Campionul din Statele Unite acuză, totodată, USADA de faptul că duce o adevărată "vendetta" împotriva sa. "Nu am fost niciodată dopat şi, în ciuda numeroşilor mei acuzatori, am participat la curse timp de 25 ani şi am fost supus la peste 500 de controale, fără să ratez vreodată vreunul. USADA nu ţine cont de această distincţie fundamentală", a mai spus Lance Armstrong, care, în cazul în care va fi condamnat, i-ar putea fi anulate una sau mai multe victorii în Turul Franţei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor