Cicism: Dopaj - Tyler Hamilton povesteşte detaliat într-o carte sistemul de dopaj al lui Armstrong

Ciclistul american Lance Armstrong. (Riccardo S. Savi / Getty Images)
Epoch Times România
05.09.2012

Fostul ciclist american Tyler Hamilton, coechipier al lui Lance Armstrong, detaliază sistemul de dopaj din sânul formaţiei lor, în special maniera în care se aprovizionau cu EPO în Turul Franţei, într-o carte din care Times a publicat miercuri extrase.

Hamilton şi Armstrong aveau "doi ani avans faţă de ceilalţi în privinţa dopajului", afirmă fostul ciclist al US Postal, într-o carte intitulată "In The Secret Race: Inside the Hidden World of the Tour de France: Doping, Cover-ups and Winning at All Costs" ("În culisele cursei: în sânul lumii ascunse din Turul Franţei: dopaj, tăinuiri şi a câştiga cu orice preţ").

În vârstă de 41 ani, Hamilton a fost locotenentul lui Lance Armstrong în Turul Franţei din 1999, 2000 şi 2001, primele trei câştigate de texan.

El îl acuză pe Armstrong că a elaborat un sistem de a transporta EPO (eritropoietina) în timpul Marii Bucle, care era ţinută de un grădinar, om bun la toate, alias "Philippe", însărcinat cu livrarea substanţei, al cărei nume de cod era "Edgar".

"Ne aflam în bucătăria lui Lance când ne-a explicat planul: îl plătea pe Philippe pentru a urma Turul cu motocicleta sa, purtând un termos plin cu EPO şi un telefon cu cartelă prepay", explică Hamilton, care a făcut deja primele dezvăluiri la canalul de televiziune CBS anul trecut.

"Când aveam nevoie de Edgar (EPO), Philippe se fofila în caravana Turului pentru o livrare", adaugă el. "Simplu. Rapid - un tur-retur. Zero risc. Ca măsură de precauţie, Philippe nu o furniza decât căţărătorilor, celor care aveau cea mai mare nevoie de ea şi care făceau să merite investiţia: Lance, Kevin Livingston şi eu", scrie Hamilton.

Armstrong a fost exclus pe viaţă din ciclismul profesionist la sfârşitul lunii august de Agenţia americană antidoping (USADA), care l-a deposedat şi de cele şapte titluri câştigate în Turul Franţei, pentru încălcarea regulamentelor antidoping.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor