China susţine că este în căutarea dialogului, dar ameninţă voalat: O confruntare între China şi SUA ar fi un "dezastru greu de suportat"

Ministrul chinez al Apărării, Li Shangfu
Ministrul chinez al Apărării, Li Shangfu (Youtube - captură ecran)

Ministrul chinez al Apărării, Li Shangfu, a afirmat că un conflict cu Statele Unite ar fi un "dezastru greu de suportat", şi că ţara sa caută dialogul în locul confruntării, transmite Reuters.

Luând cuvântul la cel mai important summit de securitate din Asia, Dialogul Shangri-La, îmbrăcat în uniforma de general al Armatei Populare de Eliberare, Li a declarat că lumea este suficient de mare pentru ca SUA şi China să crească împreună.

"China şi SUA au sisteme diferite şi sunt diferite din multe alte puncte de vedere. Însă acest lucru nu ar trebui să împiedice cele două părţi să caute un teren comun şi interese comune pentru a creşte legăturile bilaterale şi a aprofunda cooperarea. Este de netăgăduit faptul că un conflict sau o confruntare severă între China şi SUA va fi un dezastru greu de suportat de către oameni", a spus într-un discurs rostit duminică, ministrul Apărării Naţionale al Chinei, care a fost numit în funcţie în luna martie a acestui an.

Legăturile dintre Washington şi Beijing sunt foarte tensionate din cauza unei serii de probleme, inclusiv Taiwanul, guvernat democratic, disputele teritoriale din Marea Chinei de Sud şi restricţiile impuse de preşedintele Joe Biden asupra exporturilor de cipuri semiconductoare.

În ultima lor dispută, armata chineză a criticat Statele Unite şi Canada pentru că "provoacă în mod deliberat riscuri" după ce, sâmbătă, forţele navale ale celor două ţări au organizat o rară navigaţie comună prin sensibila strâmtoare Taiwan.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a reproşat Chinei, într-un discurs rostit sâmbătă la reuniunea de securitate de la Singapore, că refuză să poarte discuţii militare, lăsând superputerile în impas din cauza divergenţelor dintre ele.

Li a fost mai reţinut în discursul său, deşi a adresat critici subtil voalate Statelor Unite, acuzând "unele ţări" de intensificarea cursei înarmărilor şi de ingerinţă deliberată în afacerile interne ale altora.

"O mentalitate a Războiului Rece este acum resuscitată, ceea ce sporeşte considerabil riscurile de securitate. Respectul reciproc ar trebui să prevaleze asupra intimidării şi hegemoniei", a afirmat el.

Li, sancţionat de Statele Unite în 2018 din cauza achiziţiilor de arme din Rusia, a dat mâna cu Austin la un dineu vineri, dar cei doi nu au avut o discuţie mai profundă, în ciuda cererilor repetate ale SUA pentru mai multe discuţii militare.

Vorbind în privat în marja conferinţei, doi ofiţeri militari chinezi au declarat că Beijingul a dorit ca Washingtonul să dea semne clare privind o abordare mai puţin conflictuală în Asia - inclusiv renunţarea la sancţiunile împotriva lui Li - înainte de a putea relua discuţiile între militari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe