China susţine că ar fi alungat crucişătorul american intrat "ilegal" în apele din apropierea Insulelor Spratly

Nava americană de desant USS Fort McHenry
Nava americană de desant USS Fort McHenry (Wikipedia.org)

Armata chineză a susţinut marţi că ar fi alungat un crucişător american cu rachete ghidate care "a pătruns ilegal" în apele din apropierea Insulelor Spratly din Marea Chinei de Sud, o afirmaţie contestată de Marina americană, transmite Reuters.

"Acţiunile armatei americane au încălcat grav suveranitatea şi securitatea Chinei", a declarat Tian Junli, purtător de cuvânt al Comandamentului Teatrului de Sud al Armatei Populare de Eliberare.

Nava în cauză, crucişătorul cu rachete ghidate USS Chancellorsville, a trecut recent prin strâmtoarea Taiwan.

Într-un comunicat, Marina americană a menţionat că declaraţia Chinei este "falsă", numindu-o "cea mai recentă dintr-un lung şir de acţiuni ale Republicii Populare Chineze de denaturare a operaţiunilor maritime legale ale SUA".

"USS Chancellorsville (CG 62) a desfăşurat această FONOP în conformitate cu dreptul internaţional şi apoi a continuat să desfăşoare operaţiuni normale în apele în care se aplică libertăţile în largul mării", se arată în comunicat, referindu-se la o "operaţiune de libertate de navigaţie" după acronimul său militar.

"Statele Unite apără dreptul fiecărei naţiuni de a zbura, de a naviga şi de a opera acolo unde dreptul internaţional o permite", mai precizează documentul respectiv.

China revendică aproape toată Marea Chinei de Sud, iar apele au devenit unul dintre numeroasele puncte sensibile în relaţia cu SUA.

Statele Unite resping ceea ce numesc pretenţiile teritoriale ilegale ale Chinei în apele bogate în resurse.

Navele de război americane au trecut prin Marea Chinei de Sud cu o frecvenţă tot mai mare în ultimii ani, în încercarea de a demonstra că pretenţiile Chinei nu sunt valabile.

Anterior, armata chineză a declarat că ultima trecere a crucişătorului american arată că Statele Unite reprezintă un "risc pentru securitate" în Marea Chinei de Sud şi "este o altă dovadă a hegemoniei sale în ceea ce priveşte navigaţia şi militarizarea Mării Chinei de Sud".

Armata chineză a precizat că trupele sale vor rămâne în stare de alertă maximă, a scris Comandamentul Teatrului de Sud pe contul său de socializare WeChat.