China consideră "eliminarea" Taiwanului drept cauză naţională, afirmă preşedintele taiwanez

Noul preşedinte taiwanez, Lai Ching-te 20 mai 2024 (Sam Yeh/AFP via Getty Images)
Redacţia
17.06.2024

China consideră anexarea şi "eliminarea" Taiwanului drept marea sa cauză naţională, a declarat duminică preşedintele taiwanez Lai Ching-te, care le-a spus cadeţilor de la cea mai veche academie militară că trebuie să îşi cunoască inamicul şi să nu cedeze în faţa defetismului, transmite Reuters.

Lai s-a confruntat cu atacuri personale susţinute din partea Chinei, care consideră Taiwanul ca fiind propriul său teritoriu, de la preluarea mandatului luna trecută, Beijingul numindu-l "separatist". China a organizat exerciţii militare în jurul Taiwanului la scurt timp după învestirea lui Lai.

Lai susţine că doar poporul taiwanez poate decide viitorul său şi s-a oferit în repetate rânduri să poarte discuţii cu Beijingul, dar a fost refuzat.

Luând cuvântul la Kaohsiung, în sudul insulei, cu ocazia celei de-a 100-a aniversări a fondării Academiei Militare Whampoa, Lai a declarat că tinerii cadeţi de astăzi trebuie să recunoască provocările "noii ere".

"Cea mai mare provocare este de a face faţă puternicei ascensiuni a Chinei, (care) distruge status quo-ul în strâmtoarea Taiwan şi consideră anexarea Taiwanului şi eliminarea Republicii Chineze drept marea cauză de întinerire a poporului său", a spus el, folosind numele oficial al Taiwanului.

Biroul chinez pentru afaceri cu Taiwan nu a răspuns duminică la apelurile prin care se solicitau comentarii cu privire la afirmaţiile lui Lai.

Wang Huning, al patrulea lider al Partidului Comunist din China, aflat la putere, a declarat sâmbătă la un forum din China despre relaţiile cu Taiwanul că "reunificarea este o necesitate istorică pentru marea întinerire a naţiunii chineze", promiţând să "zdrobească orice complot separatist".

Lai, prezent la evenimentul la care au participat oficiali militari de rang înalt, dar şi cel mai înalt diplomat american la Kaohsiung, Neil Gibson, a declarat că împotriva anexării de către China, cadeţii trebuie să apere Taiwanul, şi că viitorul insulei poate fi decis doar de poporul său.

"Trebuie să fim cu adevărat capabili să distingem între noi şi duşmanii noştri şi între prieten şi duşman şi nu putem accepta absolut deloc defetismul 'prima bătălie este ultima bătălie'", a spus Lai, referindu-se la o teorie conform căreia Taiwanul s-ar putea prăbuşi imediat ce China ar lansa vreun atac.

Academia a fost fondată în oraşul chinez Guangzhou - pe atunci cunoscut în limba engleză sub numele de Canton - în 1924, la mai mult de un deceniu de la înfiinţarea Republicii Chineze, care l-a răsturnat pe ultimul împărat.

Înfiinţată cu ajutorul Uniunii Sovietice pentru a oferi Chinei o armată profesionistă loială statului în formare, aceasta s-a mutat la Nanjing, Chengdu şi, în cele din urmă, la Kaohsiung, după ce guvernul republican învins a fugit pe insulă în 1949, la sfârşitul unui război civil câştigat de Mao Zedong şi forţele sale comuniste.

China spune că orice mişcare a Taiwanului de a-şi declara oficial independenţa ar fi un motiv pentru a ataca insula. Guvernul de la Taipei afirmă că Taiwanul este deja o ţară independentă, Republica Populară Chineză, şi că nu intenţionează să schimbe acest lucru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor