China ar urmări să se instaleze în baza militară de la Bagram, în locul americanilor [raport]

Baza de la Bagram, Afganistan
Baza de la Bagram, Afganistan (Shah Marai/AFP/Getty Images)

Un nou raport publicat de US News and World Report din SUA susţine că armata Chinei încearcă să se mute în cea mai importantă baza aeriană deţinută de americani în Afganistan - aerodromul Bagram.

„Armata chineză efectuează în prezent un studiu de fezabilitate cu privire la o eventuală desfăşurare de personal civil, soldaţi şi alţi angajaţi în cadrul programului său de investiţii economice străine cunoscut sub numele de Iniţiativa Centura şi Drumul în următorii ani - despre Bagram, potrivit unei surse informate în ceea ce priveşte studiul oficialilor militari chinezi, care a vorbit cu US News cu condiţia anonimatului", se arată în raport.

Aerodromul se află în afara Kabulului şi a fost considerat cea mai aglomerată bază americană din lume în timpul războiului american din Afganistan.

Ministerul chinez de Externe a negat, marţi, ştirea şi a condamnat vehement acuzaţia potrivit căreia armata Chinei ar fi pregătită să preia baza, numind-o o „ştire falsă”. "Ceea ce pot spune tuturor este că aceasta este o informaţie pur falsă", a afirmat purtătorul de cuvânt Wang Wenbin.

Sursele US News au sugerat că orice astfel de mişcare ar lua cel puţin doi ani şi ar necesita invitaţia şi consimţământul guvernului taliban.

În urmă cu o săptămână, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat ziarului italian La Repubblica că regimul chinez va fi „cel mai important partener” al Afganistanului, întrucât noul guvern încearcă să găsească investitori în infrastructură. "China este cel mai important partener al nostru şi reprezintă o oportunitate fundamentală şi extraordinară pentru noi, deoarece este gata să investească şi să reconstruiască ţara noastră", a explicat Mujahid.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că există "mine bogate de cupru în ţară, care, datorită chinezilor, pot fi repuse în funcţiune şi modernizate. În plus, China este podul nostru către pieţele din întreaga lume".

În ciuda negărilor oficialilor de la Beijing, regimul înţelege importanţa simbolică şi strategică a controlului asupra bazei de la Bagram.

Beijingul a recunoscut deja importanţa geostrategică a bazei Bagram în mod deschis. Mass-media de stat a reacţionat imediat după plecarea bruscă şi surprinzătoare a SUA din centrul logistic cheie, în iulie, trimiţând un echipaj video, care a obţinut uşor accesul de a filma în bază, documentând consecinţele a ceea ce a descris ca fiind o „retragere pripită” şi o înfrângere „umilitoare”".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe