China ameninţă SUA cu un atac cu pulsuri eletromagnetice în Marea Chinei de Sud

Portavionul american USS Theodore Roosevelt se îndreaptă spre Golful Aden.
Portavionul american USS Theodore Roosevelt se îndreaptă spre Golful Aden. (Captură Foto)

Mass-media chineză de stat a decis, marţi, că ar fi un moment bun pentru a discuta cu un grup de „experţi” posibilitatea utilizării unei arme cu impulsuri electromagnetice (EMP) împotriva navelor americane care intră în zone din Marea Chinei de Sud, revendicate ilegal de Beijing.

Evoluţia sugerează că Partidul Comunist este puţin zgâlţâit după dezastrul produs de virusul Wuhan şi se gândeşte că un anumit grad de escaladare în Marea Chinei de Sud ar putea concentra atenţia maselor tot mai nemulţumite, din China, pe probleme externe.

Un atac EMP asupra navelor de război din SUA ar implica detonarea unui focos nuclear mic deasupra lor, însă Global Times, condusă de Partid, a aruncat în spaţiul public unele speculaţii despre „dispozitive cu laser cu consum redus de energie”.

Pentru a contracara trecerile repetate ale SUA în apele teritoriale chineze, armata are opţiunea de a utiliza noi abordări, inclusiv desfăşurarea de arme electromagnetice, a declarat marţi, pentru Global Times, Song Zhongping, expert militar şi comentator chinez.

Tirul asupra navelor de război ale SUA nu este o alegere bună decât dacă SUA vor trage mai întâi, lucru care va duce la declanşarea unui conflict militar China-SUA, a afirmat Song.

Dar utilizarea armelor electromagnetice, inclusiv dispozitivele laser cu consum redus de energie, ar putea fi viabilă, deoarece acestea pot paraliza temporar armele americane şi sistemele de control, fără un conflict vizibil, şi pot trimite un avertisment puternic, a opinat analistul chinez.

Armele electromagnetice pot emite unde care strică - sau măcar perturba temporar - dispozitivele electronice ale navelor ţintă şi nu cauzează victime.

China a orbit cu lasere piloţii unui avion american în Guam, în ape internaţionale, pe 17 februarie. Atacul a fost neprovocat, neprofesional, nesigur şi o încălcare clară a legii maritime şi a politicilor pentru regiune, acceptate şi semnate de Beijing.

Recentele ameninţări cu pulsuri electromagnetice au fost determinate de o recentă serie de operaţiuni americane din Marea Chinei de Sud, care implică în esenţă navigarea prin apele revendicate de China pentru a sublinia că libertatea internaţională de navigaţie va fi protejată.

Chinezii sunt iritaţi în special de prezenţa portavionului USS Theodore Roosevelt şi a grupului său de atac în regiune.