Cezar Preda PDL: Românii au dreptul la o informare corectă asupra deciziilor de ieri ale CCR

Cezar Preda, prim-vicepreşedintele Partidului Democrat Liberal (PDL) a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că Victor Ponta dezinformează românii cu privire la deciziile de luni seară ale Curţii Constituţionale. Astfel, PDL se simte dator faţă de cetăţenii români şi de Europa să clarifice aspectele hotărârilor Curţii.
Conferinţă de presă Cezar Preda PDL (Epoch Times România)
Ana Petrescu
10.07.2012

Cezar Preda, prim-vicepreşedintele Partidului Democrat Liberal (PDL) a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că Victor Ponta dezinformează românii cu privire la deciziile de luni seară ale Curţii Constituţionale. Astfel, PDL se simte dator faţă de cetăţenii români şi de Europa să clarifice aspectele hotărârilor Curţii.

“Asupra intrepretărilor date de tandemul Victor Ponta-Crin Antonescu aseară, după deciziile Curţii Constituţionale, Partidul Democrat Liberal este dator în faţa românilor şi a Europei cu răspunsurile şi cu poziţiile pe care le are vizând aceste decizii. Curtea Constituţională a confirmat ieri tentativa de lovitură de stat prin atacul asupra instituţiilor fundamentale regizate şi puse în aplicare de Uniunea Social Liberală. Prima decizie de ieri a Curţii Constituţionale a stabilit că majoritatea parlamentară USL şi Guvernul Ponta au încercat printr-un proiect de lege să restrângă în mod ilegal atribuţiunile Curţii Constituţionale. Victor Ponta încearcă să acopere acest adevăr cu un val de minciuni şi mesaje de propagandă. Realitatea e una singură. Victor Ponta şi USL au atacat Curtea Constituţională şi au încercat s-o intimideze şi să-i restrângă atribuţiile. Acest adevăr vizibil şi confirmat de Curtea Constituţională a provocat îngrijorarea şi protestele statelor membre ale Uniunii Europene”, a afirmat Cezar Preda.

Şi socialiştii democraţi din străinătate condamnă acţiunile Guvernului Ponta

Prim-vicepreşedintele PDL a atras atenţia şi asupra faptului că imaginea României peste hotare se înrăutăţeşte pe zi ce trece şi că până şi socialiştii democraţi din Germania şi Luxemburg şi-au arătat îngrijorarea faţă de măsurile antidemocratice ale Guvernului Ponta.

“Ultima poziţie semnificativă vine de la liderul grupului socialist din Parlamentul german (Martin Schultz n.r.) care a declarat: «este inacceptabil ca în decurs de câteva zile să îngrădeşti atribuţiile Curţii Constituţionale.» Chiar astăzi un alt politician socialist, ministrul de Externe din Luxemburg (Jean Asselborn n.r.) a declarat că, citez «În calitate de social democrat sunt îngrozit de acţiunile unor politicieni care vor să activeze în clubul socialiştilor europeni, dar care se comportă ca nişte pucişti»”, a notat democrat liberalul.

Deciziile CCR şi Monitorul Oficial

Prin prima decizie luată, luni seara, de Curtea Constituţională s-a decis că este neconstituţională reducerea atribuţiilor Curţii de către majoritatea USL. Dar, conform prim-vicepreşedintelui PDL, această decizie nu intră în vigoare decât după ce va fi publicată în Monitorul Oficial. Totuşi, prin subordonarea Monitorului Oficial Guvernului, premierul poate acum control ce va fi publicat sau nu.

“Curtea Constituţională a luat ieri trei decizii importante. Unu: Curtea a decis că legea prin care majoritatea USL îi reducea atribuţiile este neconstituţională. Această decizie a Curţii va intra în vigoare de îndată ce va fi publicată în Monitorul Oficial. În planificarea antidemocratică a USL subordonarea Monitorului Oficial a fost un element cheie, premeditat. În acest fel Guvernul lui Victor Ponta s-a asigurat că publică când vrea şi ce vrea. Decizia Curţii Constituţionale care repune Curtea în drepturi depline trebuie publicată imediat în Monitorul Oficial. De asemenea, premierul trebuie să retragă imediat ordonanţa de urgenţă care limitează atribuţiile Curţii întrucât ea are acelaşi conţinut cu legea pe care ieri Curtea a declarant-o neconstituţională. În caz contrar, Curtea este în continuare împiedicată să-şi exercite pe deplin atribuţiile. Noi respectăm întotdeauna deciziile Curţii Constituţionale. Îi cerem primului-ministru să respecte de asemenea deciziile Curţii”, a precizat Cezar Preda.

Cu privire la decizia Curţii asupra constituţionalităţii înlăturării de la şefia Senatului şi a Camerei Deputaţilor a lui Vasile Blaga şi respectiv Roberta Anastase, Cezar Preda a declarat că, prin faptul că atribuţiile Curţii au fost limitate, aceasta nu a putut decide asupra contestaţiilor depuse de cei doi membrii PDL.

“Tot ieri, Curtea Constituţională a avut în faţă contestaţiile referitoare la îndepărtarea preşedinţilor Camerei şi Senatului. Curtea a respectat cadrul legal şi a decis că nu poate judeca aceste cereri, tocmai pentru că atribuţiile Curţii au fost restrânse de lege, iar Ordonanţa de Urgenţă promovată de USL făcea exact acest lucru. Pentru clarificare, Curtea a decis ieri că nu poate judeca asupra îndepărtării preşedinţilor Camerei şi Senatului. Ea nu a decis ieri că schimbarea celor doi preşedinţi este neconstituţională. Victor Ponta a declarat că decizia Curţii spune că schimbarea celor doi preşedinţi este constitutională. Victor Ponta minte. După publicare este posibilă a fi atacată această hotărâre a Parlamentului şi judecată pe fond de către Curte”, a informat prim-vicepreşedintele PDL.

Cezar Preda: Activitatea Guvernului a fost transformată într-un război de guerillă

În încheiere, democrat liberalul a declarat că Guvernul Ponta şi USL a adus ţara într-o situaţie în care sunt ignorate instituţiile democratice şi statul de drept. În plus, potrivit lui Cezar Preda, premierul, preşedintele interimar Crin Antonescu şi întreaga alianţă USL n-are nicio o consideraţie faţă de dorinţele şi bunăstarea românilor. Acesta este şi motivul pentru care leul se depreciază tot mai mult, rata şomajului creşte, numărul investiţiilor străine sunt în scădere, cât şi cel al locurilor de muncă.

“Guvernul Ponta şi USL au adus România într-o situaţie fără precedent. Activitatea Guvernului a fost transformată într-un război de guerillă împotriva instituţiilor democratice ale statului român şi-ntr-o sfidare la adresa U.E. Românii nu au nimic de câştigat din acest comportament şi din acţiunile Guvernului Ponta. Dimpotrivă, acţiunile întreprinse de acest Guvern şi de domnul Antonescu discreditează România pe plan european şi se vor răsfrânge din ce în ce mai mult asupra vieţii românilor. De mai bine de două luni românii au parte, sub guvernarea USL, doar de război cu democraţia şi de o lipsă elementară de preocupare şi aplecare asupra problemelor economice ale ţării. Leul atinge în fiecare zi un minim istoric, investiţiile străine scad şi odată cu ele locurile de muncă. Şomajul creşte, iar de promisiunile făcute de USL înainte de a prelua puterea s-a ales praful”, a completat Cezar Preda.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor