Cererea lui Adrian Năstase de scădere cu şase zile a pedepsei, respinsă de Tribunalul Bucureşti

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Ana Petrescu
03.10.2012

Cererea fostului prim-ministru Adrian Năstase de eliminare din pedeapsa cu închisoarea a celor şase zile pe care le-a petrecut la Spitalul Floreasca, unde fusese internat după tentativa de sinucidere a fost respinsă, miercuri, de Tribunalul Bucureşti, informează Realitatea Tv. Astfel judecătorul a admis argumentele Parchetului iar Adrian Năstase poate contesta la Curtea de Apel Bucureşti decizia tribunalului, care va tranşa definitiv această chestiune.

Procurorul prezent la judecarea cererii fostului premier a precizat, marţi, că atunci când o persoană condamnată îşi provoacă afecţiunile ce necesită internare, perioada de spitalizare nu poate fi luată în calcul ca executată.

Fostul premier Adrian Năstase, condamnat la doi ani de închisoare pentru corupţie, a fost adus, marţi dimineaţă, la Tribunalul Bucureşti. Acolo el asistă la judecarea cererii sale de a i se scădea din pedeapsă cele şase zile în care a fost internat la Spitalul Floreasca, în urma tentativei de sinucidere. El are de executat doi ani de închisoare în dosarul “Trofeul calităţii” şi doreşte ca numărarea zilelor de detenţie să înceapă pe 20 iunie, când a avut tentativa de sinucidere şi a ajuns la spital, în stare de arest, unde a stat până pe 26 iunie, după care a fost transportat la penitenciar.

Instanţa Tribunalului Bucureşti a luat, marţi, în discuţie cererea lui Adrian Năstase de eliminare din condamnarea sa la doi ani de închisoare dispusă în dosarul "Trofeul calităţii" a zilelor în care a stat internat la Spitalul Floreasca, în urma tentativei de sinucidere, respectiv din 20 până în 26 iunie.

Procurorul de şedinţă a arătat în faţa instanţei că, potrivit normelor legale în vigoare, nu se compută la perioadă efectiv executată zilele petrecute de condamnaţi în spitalele publice sau în spitalele penitenciarelor, când afecţiunile pentru care au fost internaţi au fost autoprovocate tocmai pentru a scăpa de executarea pedepselor.

De asemenea, procurorul a arătat că cererea lui Adrian Năstase este inadmisibilă deoarece nu are un temei juridic concret. Procurorul a explicat că, potrivit legii, se poate face o astfel de cerere atunci când apare un incident procedural sau de orice altă natură, dar doar în timpul executării pedepsei. El a precizat că la momentul când Adrian Năstase a încercat să se sinucidă - ceea ce constituie un incident, aşa cum prevede legea -, Năstase nu se afla încă în executarea efectivă a pedepsei.

Avocatul lui Adrian Năstase a precizat că la momentul la care clientul său a încercat să se sinucidă avea în posesie ori el, ori membrii familiei sale cel puţin o copie a mandatului de executare a pedepsei emis de instanţă, ceea ce înseamnă că de la acel moment ar fi început executarea condamnării. Avocatul a arătat că de la acel moment Năstase a fost în permanenţă atât sub supravegherea poliţiştilor de la Serviciul Urmăriri din Poliţia Capitalei, cât şi a celor de la Direcţia de Reţinere şi Arest Preventiv. În cele din urmă, Adrian Năstase a arătat că este mai mult o chestiune de principiu solicitarea sa de a-i fi considerate ca efectuate zilele de spitalizare.

Adrian Năstase a fost găsit vinovat pentru strângerea ilegală de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

Fostul prim-ministru a formulat şi o contestaţie în anulare în cazul deciziei definitive de condamnare care urmează să fie judecată pe 5 noiembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor