Cercetătorii au dovedit că acupunctura are un puternic efect antiinflamator

Acupunctură
Acupunctură (Shutterstock)

Cercetătorii departamentului de chirurgie din cadrul Rutgers New Jersey Medical School au descoperit că o formă a acupuncturii, numită electroacupunctură, controlează inflamaţia şi ar putea ajuta la salvarea de vieţi umane. Cercetătorii au dovedit că electroacupunctura este eficientă împotriva infecţiilor, inclusiv a peritonitei polimicrobiene, reduce inflamaţia sistemică severă cauzată de infecţii, septicemie etc.

Cercetătorii au constatat că efectele antiinflamatorii ale electroacupuncturii “depind de voltaj”. Punctele care nu aparţin domeniului acupuncturii nu au manifestat răspunsuri antiinflamatorii. În plus, doar acupunctura reală a fost eficientă în privinţa reglării nivelurilor de citokine, a producerii de efecte antiinflamatorii şi a prevenirii morţii.

În plus, cercetătorii au descoperit schimbări biochimice importante stimulate de această formă de acupunctură. De exemplu, s-a descoperit că electroacupunctura a crescut în mod semnificativ nivelurile de dopamină. Folosind această dovadă, cercetătorii au folosit medicamentul fenoldopam în experimentele lor deoarece acesta are efecte similare dopaminei. Acest medicament a fost de asemenea eficient în reducerea septicemiei.

Septicemia este responsabilă pentru aproximativ 250.000 de decese anuale în SUA. În multe cazuri, nu infecţiile sunt cele care ucid pacienţii deoarece antibioticele sunt deseori eficiente. Totuşi, septicemia rezultată este deseori o afecţiune inflamatorie periculoasă cauzată de infecţia iniţială. Septicemia este responsabilă pentru mai mult de 9% dintre toate decesele anuale din SUA. Noul studiu consideră procesul biochimic stimulat de electroacupunctură ca un mijloc de a controla septicemia şi a salva vieţi umane.

Cercetătorii notează că mecanismul antiinflamator al electroacupuncturii este “intermediat de nervii sciatic şi vag, care modulează producţia de catecolamine din glandele suprarenale”. Ca urmare a acestor noi informaţii, cercetătorii au descoperit că “agoniştii selectivi ai dopaminei imită efectele antiinflamatorii ale electroacupuncturii şi pot oferi avantaje terapeutice pentru controlul inflamaţiei în cazul infecţiilor şi afecţiunilor inflamatorii.”

Cercetătorii au investigat electroacupunctura datorită abordării sale noninvazive la stimularea nervului vag. Ei notează că “mai mulţi investigatori au raportat deja că nervul vag controlează inflamaţia sistemică”, aici fiind incluse şi cazuri de şoc septic, septicemie severă, colită, pancreatită, hemoragie, ischemie şi reperfuzie. Stimularea directă a nervului vag a fost încercată deja în alte studii prin folosirea de medicamente anestezice şi chirurgie. Cercetătorii notează că “acupunctura este aprobată de US National Institutes of Health şi de World Health Organization”, adăugând faptul că există “tot mai multe dovezi care susţin efectele acupuncturii în reabilitarea postoperatorie şi după un atac cerebral”. Pe baza acestor aprobări şi date ştiinţifice, cercetătorii au folosit acupunctura pentru a stimula nervii, şi nu procedurile chirurgicale. A funcţionat. Electroacupunctura a redus cu succes nivelurile serice induse de lipopolizaharide în cazul tuturor citokinelor analizate, a redus inflamaţia şi a prevenit moartea ca urmare a septicemiei.

Descoperirile făcute la Rutgers New Jersey Medical School sunt în concordanţă cu o altă cercetare. Savanţii de la prestigioasa Universitate Kyung Hee din Coreea de Sud au descoperit că acupunctura are efecte antiinflamatorii şi de reglementare a nivelului de citokine similare. Ei au concluzionat că “acupunctura ar putea fi eficientă pentru reducerea temperaturii ridicate a corpului cauzată de inflamaţie bacteriană”. O altă echipă de cercetători a concluzionat într-un studiu anterior că “aceste rezultate indică faptul că stimularea căii colinergice antiinflamatorii, fie prin metode farmacologice sau electrice pot atenua răspunsul inflamatoriu sistemic la şocul indus de endotoxine.”

Despre HealthCMi: Healthcare Medicine Institute (HealthCMi) publică pe Internet ştiri, cercetări şi cursuri educative despre acupunctură. Pentru mai multe informaţii accesaţi website-ul www.healthcmi.com

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură