Cele trei propuneri de premier pe care le ia în calcul Iohannis după decizia CCR în cazul Orban [surse]

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Surse politice au dezvăluit, pentru Epoch Times, că preşedintele Klaus Iohannis ia în calcul trei variante pentru funcţia de premier, după decizia Curţii Constituţionale în cazul Orban.

Este vorba despre Bogdan Aurescu (ministrul desemnat de Externe), Nicolae-Ionel Ciucă (ministrul desemnat al Apărării) şi vicepremierul desemnat Raluca Turcan.

Reamintim că CCR a admis sesizarea depusă de social-democraţi privind desemnarea lui Ludovic Orban pentru a doua oară prim-ministru de către şeful statului Klaus Iohannis.

"În realizarea atribuţiei prevăzute de art.103 alin.(1) din Constituţie, Preşedintele României va proceda la o nouă desemnare a candidatului pentru funcţia de prim-ministru. Curtea a constatat, în esenţă, în acord cu Decizia CCR nr.80/2014, că desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorităţi parlamentare în vederea formării unui nou Guvern", se arată în decizia CCR.

Sesizarea a fost depusă de şefii Camerei Deputaţilor şi Senatului, Marcel Ciolacu şi Titus Corlăţean (interimar), şi a vizat un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Cotroceni. Mai exact, s-a reclamat "exercitarea în mod discreţionar a atribuţiilor preşedintelui, astfel cum acestea sunt reglementate de Constituţie, de desemnare, în data de 6 februarie, a candidatului Ludovic Orban la funcţia de prim-ministru".

Pentru cauza PSD au pledat în faţa Curţii pesediştii Titus Corlăţean şi Florin Iordache, iar Cotroceniul a fost reprezentat de consilierul prezidenţial Mihaela Ciochină.

În timp ce Corlăţean a susţinut că scopul lui Iohannis este dizolvarea Parlamentului şi nu găsirea unei soluţii politice în interiorul configuraţiei parlamentare actuale, ceea ce "nu mai e un act democratic, ci un abuz de putere", Ciochină a afirmat că nu există niciun blocaj instituţional şi nu există o situaţie conflictuală generată de textul Constituţiei.