Cei mai ciudaţi 23 viitori europarlamentari. Top Politico. Şoşoacă, printre ei. Cine-s ceilalţi?

Diana Şoşoacă
Redactia
15.06.2024

Publicaţia Politico a făcut un top al celor mai ciudaţi 23 de eurodeputaţi care se îndreaptă spre Parlamentul European. Printre ei se află şi Diana Şoşoacă (SOS), pe care cei de la Politico o numesc politicianul preferat al ruşilor.

"Aceştia sunt cei mai mai trăsniţi sau de-a dreptul ciudaţi europarlamentari aleşi la sfârşitul săptămânii trecute. Şi dacă şi-ar uni forţele, ar îndeplini toate criteriile pentru a forma propria lor grupare. O vor face? Nu. Dar nu asta e ideea aici.

Printre ei se numără o vedetă cipriotă de pe Youtube, un cântăreţ anticorupţie din Bulgaria, un măcelar grec pe care aproape nimeni nu l-a văzut vreodată şi un fost pilot de curse acuzat că a adoptat salutul lui Hitler", scrie Politico.

Cine sunt cei 23?

Fidias Panayiotou - youtuber

Influencerul în vârstă de 25 de ani din spatele unor videouri virale pe youtube precum "Am stat în picioare timp de 4 zile la rând" a candidat pentru Parlamentul European şi s-a clasat pe locul trei în Cipru.

El are 2,1 milioane de abonaţi pe platforma de video-sharing şi a adunat 1 milion de vizualizări pentru videoclipul său intitulat "L-am forţat pe Elon Musk să mă îmbrăţişeze" şi 5 milioane pentru unul intitulat "Am locuit în aeroport timp de 7 zile pe gratis".

Dacă îl veţi vedea pe aeroportul din Bruxelles, va fi pentru că se află în drum spre Parlamentul European, unde va fi europarlamentar independent şi a declarat că vrea să îşi creeze propriul partid.

A făcut un vlog cu detaliile intime despre despărţirea prin care a trecut. Întrebarea e: va fi la fel de dureros de transparent când vine vorba de întâlnirile de lobby?

Galato Alexandraki - Măcelara din Tracia

Poate că acum este Măcelara din Bruxelles? Galata Alexandraki, în vârstă de 76 de ani, este o crescătaore de vite pensionată care conduce o măcelărie în Alexandroupolis, în nordul Greciei. Nu există nicio fotografie cu ea online. Nici măcar una. Dar este atât de cunoscută la nivel local încât nu a făcut campanie şi nici nu a dat vreun interviu - şi totuşi a câştigat un loc pentru partidul naţionalist Soluţia Greacă, care a ieşit pe locul doi după Noua Democraţie, afiliat la PPE. Ea nu a spus încă dacă va prelua postul la Bruxelles.

Ilaria Salis - Antifa

Profesoara italiană în vârstă de 39 de ani şi activistă este acuzată de tentativă de omor după ce ar fi atacat persoane la un eveniment de extremă dreapta din Budapesta. Încarcerată în Ungaria, cazul ei a provocat un incident diplomatic atunci când a apărut într-o sală de judecată cu mâinile şi picioarele în cătuşe. În aprilie, Alianţa Verzilor şi a Stângii (AVS) a anunţat că o va adăuga pe lista lor pentru alegerile europene - ideea fiind că, în cazul în care ar câştiga un loc, Salis ar beneficia de imunitate parlamentară şi, teoretic, ar fi eliberată. Ea a fost aleasă şi acum beneficiază de imunitate.

Petras Gražulis - Destituit şi urmărit penal

În vârstă de 65 de ani a fost ales pentru Uniunea Poporului şi Justiţiei din Lituania - deşi rezultatele la nivel naţional nu erau încă definitive la momentul publicării.

Gražulis a fost destituit anul trecut în parlamentul lituanian, după ce a votat în numele unui alt deputat care nu era prezent. I s-a interzis timp de 10 ani să mai candideze pentru o funcţie publică, dar se pare că această interdicţie nu se aplică în cazul alegerilor europene. Gražulis este, de asemenea, urmărit penal pentru că a făcut remarci homofobe.

Radiodifuzorul de stat LRT l-a descris ca fiind "unul dintre cei mai coloraţi politicieni din Lituania, care şi-a construit reputaţia prin acrobaţii împotriva drepturilor LGBTQI".

Afroditi Latinopoulou - Zeiţa body-shammingului

Purtând numele zeiţei greceşti a frumuseţii, Latinopoulou a fost dată afară din partidul elen Noua Democraţie după ce a făcut body-shaming la adresa unei prezentatoare de televiziune. Ea a câştigat un loc în cadrul partidului Vocea Raţiunii, care susţine scutirea de impozite pe viaţă pentru femeile care au patru sau mai mulţi copii. Ea este împotriva avortului şi a imigraţiei şi doreşte să interzică membrilor comunităţii LGBTQI să lucreze în sistemul de învăţământ.

Grzegorz Braun - Distrugătorul de simboluri religioase

Membru al partidului de extremă-dreapta Confederaţia, are o înclinaţie pentru distrugerea simbolurilor religioase. El a stins în mod ofensator o menorah de Hanukkah în parlamentul polonez, catalogând Festivalul Luminilor ca fiind un "cult satanic" (şi s-a referit la evreii polonezi ca fiind "duşmanii Poloniei"), iar anul trecut a vandalizat un brad de Crăciun împodobit cu globuleţe cu steaguri ale UE şi Ucrainei.

Sarah Knafo - din „telenovela politică franceză”

În vârstă de 31 de ani, Sarah Knafo este iubita lui Eric Zemmour, 65 de ani, un lider al extremei drepte franceze, şi a fost aleasă pe lista partidului său, Reconquest. Principalul europarlamentar al Reconquest va fi Marion Maréchal, nepoata lui Marine Le Pen, care este căsătorită cu politicianul italian Vincenzo Sofo, de la Fraţii din Italia.

Sofo nu a reuşit să se întoarcă în Parlament de data aceasta, dar cele două cupluri ar putea încă să meargă la întâlniri duble, cel puţin ar putea dacă Maréchal şi Zemmour nu ar fi implicaţi într-o bătălie pentru a controla Reconquest ca parte a telenovelei care este politica franceză.

Alvise Perez - Formator de opinie de extremă dreaptă

Spaniolul Luis Perez, cunoscut sub numele de Alvise, vrea să "distrugă sistemul şi să îl reconstruiască de la zero". Cu Se Acabó la Fiesta - Petrecerea s-a terminat - Perez a câştigat din senin trei locuri în Parlament, probabil în detrimentul partidului de extremă-dreapta Vox.

Fost democrat-liberal în Marea Britanie, el are sute de mii de urmăritori pe canalele sale de pe youtube, Instagram, Telegram şi aproape orice altă platformă.

Autodeclarat acuzat al "corupţilor şi criminalilor", este cunoscut pentru protestele împotriva avortului, pentru că se laudă cu planurile de a construi cea mai mare închisoare din Europa şi pentru că vizează jurnaliştii şi imigranţii, potrivit El Pais.

Filip Turek - O singură minte

Turek şi-a dus dragostea pentru maşini la un nou nivel. Partidul său, o alianţă între partidul ceh Přísaha şi Automobiliştii pentru ei înşişi, vrea să oprească introducerea monedei euro în Republica Cehă şi a făcut campanie împotriva imigraţiei şi a Acordului verde. Dar pe pagina sa de Facebook, Turek evidenţiază doar una dintre ţintele de campanie ale partidului: Anularea interzicerii maşinilor cu motoare cu combustie.

Automobilismul este, potrivit lui Turek, "destinul" său. Fost pilot de curse, el şi-a făcut un renume şi ca pasionat colecţionar de maşini scumpe şi ca fondator şi preşedinte al Clubului Jaguar din Republica Cehă. El a fost eliminat din dezbaterile preelectorale atunci când poliţia a lansat o anchetă privind o imagine care părea să-l arate făcând un salut nazist.

Sibylle Berg - Artista

Scritoare şi dramaturgă Berg a fost aleasă pe lista partidului satiric german Die PARTEI, succedându-i satiristului dezamăgit Nico Semsrott.

Priorităţile lui Berg sunt supravegherea, viaţa privată şi lupta de clasă, a declarat Berg pentru FAZ. "Am ajuns la un nivel de incomprehensiune politică şi socială încât aş vrea să devin activă în afara cadrului strict definit al literaturii". Cu un loc în PE asigurat, Berg nu are planuri pentru o nouă carte prea curând. "Salvarea lumii este o muncă fizică", a spus Berg.

Roberto Vannacci - Generalul

Fostul ofiţer din armata italiană a devenit celebru când a scris o carte de succes intitulată "Lumea cu susul în jos", în care a făcut remarci controversate despre femei, homosexualitate şi imigraţie.

După ce a fost plasat sub investigaţie disciplinară de către ministrul apărării Guido Crosetto, Vannacci a devenit o figură familiară în cadrul talk-show-urilor de la televiziunea italiană, unde s-a referit în mod repetat la Benito Mussolini ca fiind "un om de stat". Partidul de extremă-dreapta Liga l-a plasat în fruntea listei în două dintre cele cinci circumscripţii regionale din ţară. Există chiar zvonuri că este pregătit să îl provoace pe Matteo Salvini - cunoscut drept "Căpitanul" - pentru conducerea partidului. În Italia circulă o glumiţă: Un general nu primeşte ordine de la un căpitan.

Helmut Geuking - familistul

Aşa tată, aşa fiu. Geuking senior, un german care face parte din grupul PPE, a cedat în februarie locul său în Parlamentul European fiului său Niels. Dar acum tati Geuking s-a întors. Numele partidului lor? Aţi ghicit. Partidul Familiei.

Diana Şoşoacă - politicianul român preferat al Rusiei

În 2021, Sputnik, o instituţie media de stat rusă, a desemnat-o pe Şoşoacă politicianul român al anului. Acum, ea vine la Bruxelles.

Anti-vaccinista a câştigat un loc în Senatul României pe listele Alianţei de dreapta pentru Unirea Românilor, dar de atunci a fost exclusă din acest partid şi s-a alăturat unuia considerat încă mai radical: S.O.S România. Şoşoacă a fost criticată pentru vizitele sale la ambasada Rusiei şi pentru că a apărat revenirea la o "Românie Mare", al cărei teritoriu ar cuprinde şi părţi din Bulgaria, Moldova şi Ucraina. Un proiect de lege din 2023 pe care l-a depus pentru a revendica suveranitatea asupra unor părţi din Ucraina a adus-o pe lista de sancţiuni a ţării.


Milan Mazurek - Rasistul zâmbitor

Slovacul de extremă-dreapta în vârstă de 30 de ani este al doilea europarlamentar de pe lista Partidului Republicii (celălalt europarlamentar al acestuia, Milan Uhrík, este prea extremist pentru grupul Identitate şi Democraţie). Mazurek, cu capul ras, a fost condamnat pentru remarci rasiste la adresa romilor, iar un fost coleg de şcoală l-a citat pe Mazurek spunând că Holocaustul a fost o înşelătorie, că a zâmbit când a vizitat lagărul morţii de la Auschwitz şi că în tinereţe obişnuia să bată romi.


Petr Bystron - propagandist al lui Putin

Numărul doi pe lista Alternativei pentru Germania a scăpat până acum de soarta candidatului principal, Maximilian Krah, care a fost exclus din partid. Asta în ciuda faptului că Bystron a fost, de asemenea, vizat de raiduri ale poliţiei şi este investigat pentru că a fost un pivot într-o operaţiune de propagandă pro-rusă centrată în jurul unui organ de presă numit Vocea Europei. Bystron este acuzat că a acceptat 20.000 de euro de la postul de televiziune "Vocea Europei", legat de Viktor Medvedchuk.


Marco Tarquinio - Jurnalist anti-NATO

Tarquinio a ţinut prima pagină a ziarelor din Italia când a declarat că vrea să desfiinţeze NATO şi că Ucraina ar fi trebuit să opteze pentru "autoapărare non-violentă". Tarquinio este fostul director al ziarului Avvenire al Bisericii Catolice şi s-a opus în mod deschis dreptului la avort. Cum se va încadra el într-un grup S&D care este în exterior pro-Ucraina este o presupunere a oricui.


Anders Vistisen - Trump al Europei

Sunteţi concediată! Aşa i-a spus eurodeputatul danez de extremă dreapta preşedintelui Comisiei Ursula von der Leyen în cadrul unei dezbateri din aprilie, afirmând că va concedia 10.000 de funcţionari europeni dacă va deveni şeful Comisiei. Adevărata sa competiţie a fost să-şi păstreze propriul loc de muncă, ceea ce a reuşit cu greu, după ce a primit susţinerile video răsunătoare din partea unor persoane precum Matteo Salvini şi Marine Le Pen.


Manuela Ripa - Avocata şocată

Avocată în vârstă de 48 de ani, membră a micului Partid Ecologist Democrat, Ripa a intrat lumina reflectaorelor anul trecut, când POLITICO a scris că unul dintre angajaţii săi a acuzat-o că i-a hărţuit. Ripa a declarat că ea şi biroul ei au fost "şocaţi" de acuzaţiile anonime. Lucrurile s-au înrăutăţit pentru ea la începutul acestui an, când ziarul german Die Welt a relatat că a scurs documente confidenţiale din cadrul negocierilor parlamentare unei companii siderurgice.

Marie-Agnes Strack-Zimmermann - bunica motocicliştilor

Principală candidată a liberalilor germani, fostă preşedintă a comisiei de apărare a Bundestagului, este cunoscută mai ales pentru opiniile sale deschise cu privire la necesitatea de a sprijini Ucraina şi pentru faptul că îi place să meargă pe motocicletă. În campania electorală, ea a atacat cu înverşunare dosarul Ursulei von der Leyen, dar a păstrat ceva muniţie de rezervă pentru cancelarul german Olaf Scholz, despre care a spus că are "trăsături aproape autiste".


Hristo Petrov, star pop bulgar

Cunoscut sub numele de Itzo Hazarta, artistul hip-hop a câştigat un loc în Bulgaria pentru partidul We Continue The Change. Melodiile sale au fost ascultate de milioane de ori online şi au devenit coloana sonoră a protestelor anticorupţie. Videoclipul piesei "I Have A Guy" îl prezintă pe acesta mergând prin Bulgaria şi vaporizând părţile corupte din sistemul de stat bulgar.


Fredi Beleri - Primarul încarcerat

Beleri a sărbătorit alegerea sa ca europarlamentar grec din partea partidului Noua Democraţie într-o închisoare albaneză. Beleri a fost ales primar al oraşului albanez de coastă Himarë la doar câteva zile după ce a fost arestat pentru cumpărare de voturi. El a fost condamnat la doi ani de închisoare. Politicienii greci au denunţat această acţiune ca fiind o încercare albaneză de a împiedica activităţile politice ale minorităţii greceşti.

Daniel Obajtek - Manechinul de la PiS

"Copilul de aur" al fostului guvern polonez Lege şi Justiţie (PiS), Obajtek a fost directorul general al companiei petroliere de stat PKN-Orlen până când a fost concediat la începutul acestui an de către noul guvern. Acum vine la Bruxelles, unde s-ar putea să se întâlnească cu Michał Szczerba, care a fost ales europarlamentar din partea Platformei Civice a lui Donald Tusk. În calitate de deputat, Szczerba l-a chemat pe Obajtek să depună mărturie într-un scandal de cash-for-visas. Obajtek a refuzat, spunând că i-ar lua timp preţios "în ultimul moment al alegerilor".


Ivan David - Rebelul

Parlamentarul ceh de extremă-dreapta şi psihiatru a votat invers faţă de majoritatea grupului său Identitate şi Democraţie de 4.406 ori - sau 41% din timp - în ultimul Parlament, ceea ce îl face unul dintre cei mai mari rebeli din Parlament. Activ în comisia pentru agricultură în mandatul trecut, David s-a aflat la Bruxelles pentru o întâlnire secretă a liderilor de extremă dreapta alături de Geert Wilders şi Marine Le Pen în această săptămână.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor