Ce costuri a generat până acum criza de Covid? Ministrul Finanţelor vine cu explicaţii

Florin Citu
Florin Citu (Epoch Times România)

Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a declarat, la Digi 24, că, până în acest moment, criza generată de Covid-19 a provocat cheltuieli de 3,1 miliarde de lei, adăugând că în perioada următoare acestea vor creşte. Cîţu a mai susţinut că o surpriză plăcută a fost luna iunie, datorată unor companii din ţară care au plătit la timp.

“3,1 miliarde lei sunt cheltuieli direct legate de criza de coronavirus. Am cumpărat echipamente, am plătit şomajul tehnic, sunt mai multe. Suplimentul pentru medici nu a fost plătit încă. Vor mai fi cheltuieli legate de COVID în perioada următoare. Când am făcut rectificarea bugetară am dublat deficitul bugetar. Şi atunci am adăugat 3 puncte procentuale. Aceste puncte procentuale veneau din 10 miliarde cheltuieli în plus, legate în special de COVID, şi 20 de miliarde de lei venituri mai mici la buget”, a explicat ministrul.

În plus, Cîţu a precizat că statul nu poate elimina în totalitate efectul crizei, putând doar să minimizeze efectul negativ al acesteia asupra economiei naţionale.

“Luna iunie este o surpriză plăcută. Sunt companii în România care plătesc la timp. Aşa cum arată astăzi încasările s-ar putea să fie mai bune decât anul trecut în luna iunie, când era un an de creştere economică, aşa arată indicaţiile”, a precizat ministrul Finanţelor.

Florin Cîţu a mai afirmat că, la jumătatea anului, impactul crizei de Covid se ridică la 10 miliarde ei, adăugând că, totuşi, nu a avut loc nicio întârziere la nicio plată către pensii, salarii, ajutoare sociale.

“La PNDL (Programul Naţional de Dezvoltare Locală) plăţile au ajuns la nivelul lunii mai, am plătit facturile. Am returnat TVA cam cu 4 miliarde mai mult decât anul trecut. Am lăsat bani mai mulţi companiilor şi aşa vom merge mai departe. Sunt multe companii care au plătit la timp şi aşa avem şi aceste rezultate”, a conchis liderul liberal.