CCR: Uninominalul pur, o soluţie legislativă neconstituţională

Legea uninominalului pur propusă de USL reglementeză prevederi prin care se tinde către o soluţie legislativă care nu respectă voinţa exprimată de popor la referendumul din 2009, ceea ce contravine Constituţiei, relevă Curtea Constituţională (CCR).
Membrii Curţii Constituţionale premiaţi de Traian Băsescu la Palatul Cotroceni (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
12.07.2012

Legea uninominalului pur propusă de USL reglementeză prevederi prin care se tinde către o soluţie legislativă care nu respectă voinţa exprimată de popor la referendumul din 2009, ceea ce contravine Constituţiei, relevă Curtea Constituţională (CCR).

La data de 27 iunie, Curtea Constituţională a dezbătut sesizarea PDL în cazul legii privind sistemul uninominal de vot propusă de USL, care prevede că vor fi aleşi deputaţi şi senatori cei care au câştigat colegiul în care au candidat şi prin care pragul electoral a fost eliminat. Astfel, CCR a decis că Legea uninominalului pur este neconstituţională, iar motivarea deciziei s-a publicat miercuri.

"Sesizarea a fost înaintată de 54 de deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal, şi se referă la neconstituţionalitatea Legii pentru modificarea şi completarea 48 din Legea 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi pentru modificarea şi completarea Legii 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale 215/2001 şi a Legii 393/2004 privind Statutul aleşilor locali.

Criticile de neconstituţionalitate sunt, în esenţă, următoarele: Modificările aduse legii electorale privitoare la alegerile parlamentare încalcă dispoziţiile constituţionale ale art.2 potrivit cărora suveranitatea naţională se exercită prin organele reprezentative ale statului român şi prin referendum.

Curtea Constituţională a constatat că, în realitate, obiectul sesizării îl constituie Legea privind modificarea şi completarea Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi pentru modificarea şi completarea Legii 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale 215/2001 şi a Legii 393/2004 privind Statutul aleşilor locali", relevă CCR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor