CCR dezbate miercuri sesizarea preşedintelui Băsescu în legătură cu reprezentarea la Consiliul European

Curtea Constituţională a României va discuta, în şedinţa de miercuri, sesizarea Preşedinţiei în legătură cu reprezentarea României la Consiliul European de la sfârşitul acestei săptămâni.
Epoch Times România
26.06.2012

Curtea Constituţională a României va discuta, în şedinţa de miercuri, sesizarea Preşedinţiei în legătură cu reprezentarea României la Consiliul European de la sfârşitul acestei săptămâni.

Preşedintele Comisiei juridice din Senat, social-democratul Toni Greblă, a afirmat, luni, că magistraţii CCR nu se pot pronunţa cu privire la constituţionalitatea unei declaraţii a Parlamentului României, aşa cum solicită preşedintele Traian Băsescu în cazul declaraţiei Legislativului cu privire la reprezentarea ţării noastre la reuniunile Consiliului European sau ale altor organisme internaţionale.

El a explicat că Parlamentul, prin declaraţia adoptată, care are o valoare "politico - constituţională", a stabilit care sunt situaţiile în care la reuniuni ale organismelor internaţionale delegaţia României este condusă de primul-ministru şi când preşedintele ţării este cel care reprezintă România.

"Curtea nu poate să se pronunţe asupra constituţionalităţii unei declaraţii a Parlamentului. Ea are valoarea unei declaraţii politico-constituţionale. Forul suprem de conducere în această ţară a dat o declaraţie, în care a stabilit că, la Consiliul European, România trebuie reprezentată de primul-ministru şi a stabilit mandatul acelei delegaţii. (...) Nu Curtea Constituţională este abilitată în acest caz. Cel care deţine puterea suverană este Parlamentul României, care a hotărât, prin acea declaraţie, că la un asemenea eveniment, în care se discută chestiuni executive, România trebuie să fie reprezentată de premier şi nu de preşedinte. La alte reuniuni, la summituri pe diverse probleme, atunci preşedintele ţării este cel care reprezintă România. Este o reuniune de alt gen, pentru că se discută chestiuni precum bugetul Uniunii Europene şi bugetul ţărilor membre", a explicat Greblă.

Senatorul social-democrat a arătat că în declaraţia Parlamentului României "nu este nimic neconstituţional", deciziile luate cu privire la reprezentarea ţării noastre la reuniunile Consiliului European nemaiputând fi modificate, în opinia sa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor