Cazul femeii care a luat foc pe masa de operaţie la Floreasca nu e singular. Ministrul Sănătăţii, dialog şoc cu presa

Victor Sebastian Costache
Victor Sebastian Costache (Epoch Times România)

Cazul pacientei care a luat foc la Spitalul Floreasca pe masa de operaţie nu este singular. Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a admis astăzi, răspunzând la o întrebare a presei, că ministerul pe care-l conduce investighează un alt caz care s-ar fi petrecut pe secţia de chirugie a lui Mircea Beuran, chirurg recent demis din funcţia de conducere pe care o deţinea.

Nu în ultimul rând, Costache a lansat un apel public, cerând ca în cazul în care mai există pacienţi care au suferit astfel de arsuri aceştia să le semnaleze.

Redăm dialogul ministrului cu presa pe acest subiect:

Reporter: Dle ministru, am informaţii că nu e un caz singular. Înţeleg că pe secţia de chirurgie a dlui Beuran ar mai fi avut loc un astfel de caz în care pacientul a suferit arsuri din cauza aceluiaşi dezinfectant şi aceleiaşi proceduri. Ştiţi ceva de genul acesta?

Ministrul: De asta continuăm să investigăm şi rugăm ca toţi pacienţii care au suferit astfel de arsuri să le semnaleze. Şi mă bucur că sunteţi cu toţi aici deoarece din fericire presa e o voce şi o putere în România să transmitem tuturor colegilor, evident vor fi transmise şi mesaje oficiale din partea MS şi ANMCS, să nu mai folosească off label astfel de produse şi orice utilizare off label a unui instrument chirugical poate da naştere la tragedii de genul acesta.

Reporter: Dar în acest moment există informaţii că ar mai fi fost vreun pacient ars în sala de operaţii?

Victor Costache: Avem şi noi aceeaşi informaţie, pentru aceasta investigăm în continuare.

Reporter: Când s-a întâmplat?

Victor Costache: Nu ştim, o să aflăm, pacienta este evident în viaţă şi a fost un eveniment de mai mică dimensiune dar nu vreau să speculez fiindcă nu e corect.

Reamintim că o pacientă a luat foc pe masa de operaţie la Spitalul Floreasca din Capitală. Pacienta a murit pe 29 decembrie 2019 şi a fost operată deoarece suferea de cancer pancreatic. “Incidentul” a fost ţinut ascuns şi de opinia publică şi de Ministerul Sănătăţii timp de aproape o săptămână, fiind adus la cunoştinţa cetăţenilor de deputatul USR Emanuel Ungureanu, potrivit căruia femeia a ars practic ca o torţă în timpul operaţiei, până ce un cadru medical s-a dezmeticit şi a aruncat pe ea o găleată de apă.

Ulterior, Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii a constatat că una dintre greşelile care au dus la incendierea pacientei a fost utilizarea inadecvată - atât din punct de vedere cantitativ cât şi din punct de vedere tehnic - a unui biocid care are un conţinut extrem de ridicat de alcool, respectiv 89 grade. La utilizarea electrocauterului s-a declanşat o flacără care în contact cu câmpul impregnat cu alcool de sub corpul pacientei a avut ca urmare un efect de spirtieră.

Vă invităm să urmăriţi şi materialul video. Declaraţiile ministrului pe subiectul celui de al doilea caz de incendiere a unui pacient pot fi vizionate începând cu minuntul 11.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne