Carnavalul din Brazilia ridică probleme grave

Mulţimi care participă la tradiţionala paradă 'Cordao do Bola Preta' pe bulevardul Branco, în centrul oraşului Rio de Janeiro, 18 februarie 2012
Mulţimi care participă la tradiţionala paradă 'Cordao do Bola Preta' pe bulevardul Branco, în centrul oraşului Rio de Janeiro, 18 februarie 2012 (Vanderlei Almeida/AFP/Getty Images)

Rio de Janeiro - Cel mai mare carnaval din lume, care are loc la Rio de Janeiro în Brazilia, s-a terminat în mod oficial, dar pentru mulţi brazilieni petrecerea nu se va termina până duminică.

Mega-distracţia de cinci zile din "Oraşul Minunat" a început oficial pe 17 februarie, prin oferirea cheii oraşului Curţii Regale a Carnavalului de la Rio de către primarul Eduardo Paes, într-o ceremonie organizată în Palatul oraşului.

Sâmbătă dimineaţa, un număr record de 2,3 milioane de persoane au invadat centrul oraşului, potrivit poliţiei militare.

Ziua de luni după-amiază a fost rezervată unei trupe nou-formate, Sargento Pimenta (Sergentul Pepper), care a interpretat melodii ale formaţiei Beatles în ritm de samba, în faţa unei mulţimi de aproximativ 60.000 de oameni.

Gala Bahia

În fruntea activităţilor festivalului a fost Salvador de Bahia, al treilea oraş ca mărime din Brazilia, unde aproximativ 500.000 de petrecăreţi au ieşit în stradă joi seara, dansând şi petrecând.

Au existat îngrijorări că greva poliţiei din Brazilia va perturba festivităţile carnavalului din Rio şi Salvador, dar grevele din aceste oraşe au fost soluţionate provizoriu înainte de festivităţi.

Tema pentru carnavalul din acest an din Salvador a fost "Ţara Carnavalului", acesta fiind titlul unui roman al lui Jorge Amado din anul 1931. Oraşul marchează aniversarea a 100 de ani de la naşterea scriitorului şi astfel îl omagiază pe autor bahian, în conformitate cu Salvador Tourism.

Totuşi la Carnavalul de la Rio, aproximativ 20.000 de persoane din toate categoriile sociale şi-au exprimat nemulţumirea faţă de politica braziliană. Înarmaţi cu bannere, ei au reamintit tuturor despre scandalurile politice şi problemele sociale care afectează ţara, inclusiv şomaj, salarii mici şi privatizarea poliţiei militare.

În dimineaţa zilei de sâmbătă, în ciuda ploii, Galo da Madrugada, una dintre cele mai mari parade braziliene, a onorat centenarul compozitorului Luiz Gonzaga, regele ritmului popular Baião din nord-estul Braziliei, atrăgând 1,5 milioane de persoane în stradă, potrivit Autorităţii de Turism Pernambuco.

Punctul culminant al evenimentului a fost lansarea unei campanii naţionale de combatere a violenţei împotriva copiilor şi adolescenţilor, iniţiată de Secretariatul Naţional pentru Drepturile Omului şi grupul muzical "Cleaners in Plateau."

Grupul s-a îmbrăcat cu costume de politicieni brazilieni, susţinând că unii aveau nevoie de "menaj" în cadrul guvernului, potrivit ziarului O Globo.

Pe parcursul carnavalului au avut loc 325 de spectacole stradale, precum şi aproximativ 800 de petreceri de grup.

În oraşul Olinda, Spider-Man s-a urcat pe sediul guvernului şi a fost primit de primar, încântând mulţimea de spectatori, a raportat Primăria Olinda.

Parada a constat şi dintr-o expoziţie tradiţională cuprinzând aproximativ o sută de păpuşi gigant, create de artistul Silvio Botelho.

Sao Paulo şi Brasilia

În Sao Paulo, o şcoală braziliană de Samba a adus un omagiu fostului preşedinte extrem de popular, Luiz Inacio Lula da Silva, în vârstă de 66 de ani, parada de sâmbătă prezentând lupta şi capacitatea sa de a depăşi mari probleme. Lula se recuperează în prezent după un tratament medical oncologic.

Carnavalul din Sao Paulo a fost întrerupt marţi pentru scurt timp de o încăierare, atunci când membrii câtorva şcoli de samba au suspectat membrii juriului de fraudă, a raportat portalul brazilian de ştiri R7.

Violenţa s-a răspândit până la Sambodromo, o zonă de paradă din centrul oraşului Rio, ducând la arestări şi la incendierea unui car alegoric. Cu toate acestea, întâmplarea nu a împiedicat anunţarea marele câştigător al Paradei Rio Samba care este şcoala Mocidade Alegre.

Carnavalul de la Rio a generat aproximativ 250.000 de locuri de muncă şi venituri de 640 de milioane de dolari pentru hoteluri, baruri şi restaurante, conform oficialilor de stat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe