Care sunt cei mai buni prieteni ai Rusiei în Parlamentul UE?

Plenul Parlamentului European din Bruxelles (Mihut Savu / Epoch Times Romania)
Redacţia
08.06.2024

În contextul în care alegerile europene sunt în curs de desfăşurare, POLITICO a analizat o serie de date pentru a afla care au fost cei mai buni aliaţi ai Kremlinului în Parlamentul European.

Rezoluţiile parlamentare critice la adresa Moscovei au fost susţinute, de obicei, de o mare majoritate a eurodeputaţilor, pe teme precum consolidarea militară rusă la graniţa cu Ucraina şi otrăvirea politicianului de opoziţie Alexei Navalnîi.

A existat însă un mic grup care s-a opus cu fermitate textelor anti-Rusia, s-a abţinut sau a lipsit de la vot.

După examinarea înregistrărilor de vot ale legislatorilor cu privire la 16 rezoluţii din 2020, publicaţia amintită a întocmit o listă cu cei 30 de parlamentari care s-au abţinut cel mai mult de la vot.

Dintre aceştia, două treimi candidează pentru realegere în această săptămână. Cea mai mare parte sunt deputaţi de extremă stânga şi de extremă dreapta din grupurile Identitate şi Democraţie şi Stânga, majoritatea celorlalţi sunt neafiliaţi.

În rândurile lor se află Tatjana Ždanoka, care a fost acuzată de spionaj pentru Rusia. Europarlamentarul leton, care nu candidează pentru realegere, a negat acuzaţia, spunând: „Da, sunt un agent, un agent pentru pace”. Parlamentul a efectuat propria investigaţie şi a constatat că ea a încălcat codul de conduită al deputaţilor europeni, amendând-o cu 1.750 de euro.

Maximilian Krah, controversatul candidat principal al partidului de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania, care a încetat campania şi a renunţat la rolul de lider al AfD după o serie de scandaluri, nu a susţinut niciunul dintre textele care critică Rusia. Alţi parlamentari AfD au egalat în mare parte recordul său de vot.

Marcel de Graaff, un politician olandez care a renunţat la grupul ID din cauza a ceea ce a declarat că a fost o poziţie antirusească şi al cărui asistent este implicat într-o anchetă privind propaganda rusă, a votat „nu” la fiecare vot anti-Rusia la care a participat.

Perechea irlandeză de stânga Clare Daly şi Mick Wallace, care se confruntă cu o bătălie dificilă pentru a fi realeşi, a votat împotriva unei rezoluţii în Parlamentul European prin care se solicita înfiinţarea unui tribunal menit să urmărească în justiţie conducerea Rusiei pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei. O investigaţie din 2022 a Irish Times a dezvăluit că presa controlată de stat din Rusia, China şi din alte părţi a relatat în mod frecvent şi pe scară largă despre aceştia, prezentându-i în mare parte drept susţinători ai politicilor acestor guverne.

Daly şi-a apărat poziţia împotriva sancţiunilor, luând în vizor sabotajul UE.

"S-ar putea să sune radical, stimaţi colegi, dar răspunsul la război nu este mai mult război, este pacea, iar pacea nu este livrată prin ţeava unui pistol. Ea este livrată prin diplomaţie, prin dialog", a declarat ea în aprilie 2022.

Registrele de vot dezvăluie, de asemenea, diviziuni profunde în cadrul grupurilor.

În cadrul ID, deputaţii AfD s-au abţinut sau s-au opus majorităţii textelor (AfD a fost exclusă din ID în luna mai din cauza acţiunilor lui Krah), în timp ce deputaţii din partidul francez Adunarea Naţională au susţinut doar un sfert dintre ele.

Însă legislatorii din Liga din Italia au susţinut în mare parte textele anti-Rusia, iar danezul Anders Vistisen, care a reprezentat grupul ID în dezbaterile preelectorale, a înregistrat doar abţineri şi voturi „Da”.

Rezultatele votului sugerează că unii legislatori şi-au înmuiat poziţia, optând din ce în ce mai mult pentru abţineri decât pentru voturi „nu”, pe măsură ce războiul Rusiei din Ucraina se prelungea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor