Caravana medicală “Sănătatea vine la tine”: Concluzii îngrijorătoare după consultarea a peste 1.200 de români

(photos.com)
Andrei Popescu
02.07.2024

Caravana medicală “Sănătatea vine la tine” a ajuns la concluzii îngrijorătoare după ce a consultat peste 1.200 de persoane în 8 localităţi din 6 judeţe, rezultatele arătând cât de bolnavi sunt românii care nu au acces la medicul de familie.

Aproape 50% dintre aceşti oameni aveau valori crescute ale colesterolului total, iar aproape 60 de procente ale LDL colesterol. Peste 20% aveau insuficienţă cardiacă, relatează Ştirile ProTV.

Potrivit sursei citate, patru din cinci oameni sunt supraponderali sau obezi, iar mulţi dintre ei nu au vorbit niciodată cu medicul de familie despre greutatea lor. Aproape jumătate au prediabet sau rezistenţă la insulină, iar 36 de persoane au fost diagnosticate cu hepatita B sau hepatita C.

Una dintre problemele cu care se confruntă aceşti oameni este că statul nu le oferă nicio posibilitate să îşi continue investigaţiile şi mulţi dintre ei nu reuşesc să se trateze pentru că nu au bani.

Prin urmare, de cele mai multe ori vizita acestor oameni la medic se termină în acelaşi timp cu caravana.

“5% maxim din cei care au fost diagnosticaţi au mers mai departe. Implicarea autorităţilor a lăsat de dorit. Nu ştiu mai departe implicarea medicilor de familie din localităţile respective”, a declarat o asistentă din Roşiorii de Vede.

La rândul său, Ştefan Busnatu, medic primar cardiologie, a precizat: “Discutăm practic de necesitatea de a gândi un sistem prin care oamenii respectivi să fie urmăriţi, să fie ghidaţi către serviciile medicale, astfel încât să se intervină din timp pentru a reduce riscul de infarct, de AVC. Tehnologia, telemedicina ar putea reprezenta un instrument extrem de bun, astfel încât să poţi introduce un pacient într-un sistem de urmărire de la distanţă”.

În ceea ce priveşte telemedicina, în România aceasta funcţionează mai mult în regim privat, iar mulţi dintre aceşti bolnavi nu îşi permit să plătească pentru consultaţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor