Capat de drum pentru Spirit

Un screenshot oferit de softul folosit de echipa Mars Exploration Rover pentru evaluarea miscarilor celor doua rovere martiene ilustreaza modul in care a ramas blocat Spirit în solul martian.
Un screenshot oferit de softul folosit de echipa Mars Exploration Rover pentru evaluarea miscarilor celor doua rovere martiene ilustreaza modul in care a ramas blocat Spirit în solul martian. (www.nasa.gov)

Spirit, unul din cele doua rovere active de pe suprafata planetei Marte, a ramas blocat, acum 10 luni, in solul martian. Eforturile de a-l scoate din capcana martiana au inceput acum cateva saptamani, dupa indelungi dezbateri si studii provind modul optim de a pune din nou in miscare curajosul robot. Desi in ultimele zile echipa de la JPL au inregistrat unele succese (minore) in ceea ce priveste miscarea roverului, administratia NASA a hotarat brusc sa intrerupa aceste operatiuni si sa-l foloseasca pe Spirit ca platforma stationara, renuntand definitiv la orice incercare de a-l elibera si folosind timpul ramas pentru activitati stiintifice.

Iarna martiana se apropie si daca ar fi iesit din capcana, Spirit ar fi putut gasi un loc in care energia acumulata de panourile sale solare sa ii permita sa supravietuiasca urmatoarelor luni si sa treaca cu bine de inca o iarna. Blocat insa in nisipul martian, orientarea panourilor solare este destul de limitata, conditii in care sansele ca Spirit sa supravietuiasca iernii sunt destul de mici.

De cealalta parte a planetei, Opportunity este mult mai norocos din acest punct de vedere, acesta plimbandu-se de la o roca martiana la alta, continuand sa functioneze la parametrii normali.

Articol preluat de pe site-ul www.stiinta.info.