Candidaţii republicani vor să atragă importantul vot hispanic

Fostul purtător de cuvânt al Camerei Reprezentanţilor, Newt Gingrich, şi fostul guvernator de Massachusetts, Mitt Romney, şi-au dat toată silinţa zilele acestea să atragă votul hispanic la Miami (Florida), considerată capitala latino-americanilor din SUA.
Fostul purtător de cuvânt al Camerei Reprezentanţilor, Newt Gingrich (stg), şi fostul guvernator de Massachusetts, Mitt Romney (dr). (PAUL J. RICHARDS/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
27.01.2012

Fostul purtător de cuvânt al Camerei Reprezentanţilor, Newt Gingrich, şi fostul guvernator de Massachusetts, Mitt Romney, şi-au dat toată silinţa zilele acestea să atragă votul hispanic la Miami (Florida), considerată capitala latino-americanilor din SUA. Cei doi principali candidaţi republicani şi-au schimbat mesajul folosit la Iowa, New Hampshire sau Carolina de Sud, unde au vorbit de economie şi valori religiose, rescriind totul în 'cheie castristă'. Este modul în care încearcă să atragă importantul vot hispanic din acest stat: în comitatul Miami-Dade sunt înregistraţi 368.000 de alegători republicani, dintre care 72% sunt hispanici, notează vineri ziarul La Razon.

În total, Florida are 1,5 milioane de alegători latino-americani care reprezintă 13,4% din electorat. În acest grup, cubanezo-americanii reprezintă cel mai mare bloc cu 32%. În discursul pronunţat la Centrul de Arte Scenice Wetheim, de la Universitatea din Florida, Gingrich a subliniat că politicile lui Obama faţă de insulă 'sunt practic opuse la aceea ce ar trebui să se facă'. Şi a adulat: 'Nu cred că cineva de la Casa Albă s-a gândit la vreo primăvara cubaneză', a spus el făcând aluzie la revoltele arabe. Gingrich a sugerat inclusiv operaţiuni militare, sub acoperire, împotriva fraţilor Castro pentru a atrage votul cubanezilor americani.

Principalul său rival în alegerile primare republicane, moderatul Mitt Romney, a optat pentru un scenariu mai simbolic pentru a se întâlni cu cubanezii: Turnul Libertăţii. Aici au fost instalate birourile guvernului american când au venit primii refugiaţi politici acum câteva decenii. Ambii candidaţi l-au atacat pe Obama pentru restricţionarea vizitelor în insulă. 'Preşedintele nu înţelege că îl ajută pe Castro, care face rău oamenilor. Vreau să fiu primul preşedinte al SUA care să redea libertatea poporului cubanez', a spus Romney, arătând cu degetul turnul construit în 1925.

Potrivit rectorului adjunct al Universităţii din Miami, Andy Gómez, în ultimii 53 de ani - de când fraţii Castro sunt la putere - politicienii au venit aici cu mesaje de tipul: 'Viva Cuba!' sau 'Cuba Libre!', arătând cum îl vor da jos pe Fidel, iar acum pe Raul. 'Mesajul pe care vrem să-l dăm noi este să termine cu prostiile astea şi să vorbească despre economie şi cum vor crea locuri de muncă în SUA', a spus el. Gomez a reamintit şi de greşeala lui Romney de acum doi ani, când a încercat să-i atragă pe cubanezi încheindu-şi discursul cu sloganul folosit de Fidel Castro: 'Patrie sau moarte.Venceremos!'.

Tocmai această greşeală a fost speculată acum de Newt Gingrich pentru a scoate în evidenţă ignoranţa lui Romney pe această temă. Fapt ce l-a determinat pe senatorul republican cubanezo-american Marco Rubio - care încă nu s-a decis pentru vreunul dintre candidaţi - să intervină şi să ceară ca aceste atacuri între aspiranţi să înceteze - asigurând că 'important este economia nu imigraţia'. Potrivit unui sondaj publicat joi de CNN(Time, Romney mizează pe sprijinul a 36% din alegători; Gingrich pe 34%; ultraconservatorul Rick Santorum pe 11%, iar aspirantul liberal Ron Paul pe 9%. Alegerile primare din Florida vor avea loc marţi, 31 ianuarie, şi se anunţă foarte disputate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor