Canada deschide un centru de cercetare a disparitiei albinelor

Mortalitatea albinelor in Canada a crescut din 2006, si nu a fost legata de cauze clare pana acum
Mortalitatea albinelor in Canada a crescut din 2006, si nu a fost legata de cauze clare pana acum (Dan Kitwood / Getty Images)

Un centru de diagnosticare pentru albine se va deschide in aceasta toamna in nordul orasului Alberta, Canada, ca reactie la rata in crestere a mortalitatii acestor insecte. Acesta va fi primul laborator al Canadei dedicat investigarii mortii albinelor.

Pierderile de colonii de albine din Canada au crescut alarmant de la nivelele medii de 5-15% la peste 30% in 2006. Cresterea mortalitatii albinelor a inceput in Europa si America de Nord, iar mai tarziu a aparut si in Asia si Africa, transformandu-se intr-un fenomen global.

Cauzele sunt nesigure, dar a fost pusa sub semnul intrebarii o combinatie de factori incluzand elemente patogene, imunodeficienta, purici, ciuperci, pesticide, practici improprii in cresterea albinelor, malnutritia si asa-numita Colony Collapse Disorder - un fenomen in care albinele muncitoare dintr-un stup sau colonie dispar subit.

Centrul pentru Cercetare si Inovatie de la Colegiul Regional Grande Prairie (GPRC) va supraveghea noul centru de diagnosticare a albinelor de la Ferma de Cercetare Beaverlodge.

Directorul Bruce Rutley afirma ca centrul va cerceta si va incerca sa determine cauzele specifice ale mortalitatii albinelor pentru a identifica solutiile posibile.

"Noi nu avem in prezent o metoda foarte puternica de a identifica cu exactitate fenomenul si, de aceea, dorim sa infiintam un centru care sa foloseasca cele mai bune tehnologii, adica tehnicile de ADN molecular", afirma el.

Alberta este provincia de top a Canadei in producerea de miere de albine, responsabila pentru aproape 40% din productia totala, 20% venind din regiunea nordica, Peace. Conform Consiliului Mierii din Canada, peste 80% din productia acesteia este generata din provinciile Prairie.

GPRC este o gazda excelenta pentru un astfel de centru de cercetare. Asta deoarece ofera deja program de training pentru tehnicieni crescatori de albine, Beaverlodge este casa programului de cercetare apicola Agriculture and Agri-food Canada, iar Peace este o zona majora pentru productia de miere.

Cresterea ratei mortalitatii albinelor este o problema majora. Aste deoarece activitatea albinelor de polenizare a plantelor este cruciala in productia a aproximativ o treime din hrana consumata in intreaga lume, dar si pentru existenta multor plante cu flori.

Rutley afirma ca legatura dintre rata ridicata a mortalitatii si pierderea locurilor de munca in domeniul apicol cauzata de viabilitatea economica creeaza "un efect negativ multiplu" asupra viitorului sigurantei alimentare.

Nosema, o problema crescanda

Lee Townsend, vicepresedinte al Comisiei Crescatorilor de Albine din Alberta, afirma ca pierderea coloniilor de albine din intreaga Canada a avut efect devastator.

Suntem nevoiti sa depunem mai mult efort in domeniul apicol si este o problema de acceptare a acestei situatii de care crescatorii de albine si de a se adapta la ea. (Lee Townsend)

"In ultimii patru ani am vazut pierderi intre 30 si 100% in intreaga provincie si nu este doar in Alberta - s-a intamplat si in alte regiuni ale tarii".

Townsend afirma ca o boala care a afectat albinele din Alberta in acest an este numita Nosema, o ciuperca ce dauneaza tractului intestinal, iar aceasta poate fi transmisa si larvelor. Nosema este extrem de greu de combatut deoarece, cu toate ca tratamentele inoculeaza albinele, ele nu omoara patogenul.

"Nivelul prezentei acestei ciuperci, Nosema, pur si simplu nu scad si nici nu reactioneaza la tratamentele pe care le-am aplicat in trecut", afirma Townsend.

Acesta nu crede ca ratele mortalitatii vor scadea si afirma ca apicultorii actuali isi desfasoara propriile cercetari pentru a incerca sa limiteze pierderea de albine.

"Multi crescatori de albine au propriile mici laboratoare de cercetare, construite artizanal", afirma el. "Suntem nevoiti sa depunem mai mult efort in domeniul apicol si este o problema de acceptare a acestei situatii de care crescatorii de albine si de a se adapta la ea."

Townsend afirma ca asociatiile provinciale guvernamentale si industriale au contribuit cu resurse si educatie pentru crescatorii de albine despre cum sa testeze, inspecteze si sa controleze bolile, dar este nevoie de mai multa sustinere.

El spera ca marea comunitate a crescatorilor de albine din Alberta va colabora strans cu noul centru de diagnosticare, adunand astfel resursele si cunostintele intr-un singur loc.

"Mai sunt foarte multe de facut. Ne confruntam deja cu noi probleme - iar cele vechi continua inca sa ne afecteze ", afirma el.

"Noi suntem o industrie mica, dar contribuim foarte mult la toate formele de agricultura din Canada."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură