Cădere masivă a giganţilor web, aparent cauzată de Fastly

(Captură Foto)

O întrerupere masivă a internetului a afectat site-uri web, inclusiv giganţii Amazon şi Reddit. Defecţiunea a făcut site-urile inaccesibile pentru mulţi utilizatori pentru mai mult de o oră, marţi la prânz.

Aparent, problema ar fi fost cauzată de o defecţiune într-o reţea de livrare a conţinutului (CDN) administrată de Fastly. A început în jurul orei 11:00, în Marea Britanie, vizitatorii unui număr mare de site-uri primind mesaje de eroare, inclusiv „Serviciul Eroare 503 indisponibil”.

Printre alţii afectaţi s-au numărat editorii CNN, New York Times şi Financial Times, precum şi serviciile de streaming Twitch şi Hulu.

Pe lângă căderea completă a unor site-uri web, eşecul a făcut indisponibile şi secţiuni specifice ale altor servicii, cum ar fi serverele pentru Twitter care găzduiesc emojiurile reţelei sociale.

În câteva minute de la declanşarea întreruperii, Fastly, un furnizor de servicii de cloud computing, a recunoscut că reţeaua sa de distribuţie a conţinutului a fost cauza problemei. Compania rulează un cloud, care este conceput pentru a accelera timpul de încărcare pentru site-uri web, pentru a le proteja de atacurile DDoS şi pentru a le ajuta să facă faţă exploziilor de trafic.

Tehnologia necesită ca platforma Fastly să fie pusă între majoritatea clienţilor săi şi utilizatorii acestora. Asta înseamnă că, dacă serviciul suferă o cădere, acesta poate face ca serviciile web ale clienţilor săi să devină nefuncţionale.

În ciuda speculaţiilor de pe reţelele de socializare care afirmau că întreruperea a fost rezultatul unui atac rău intenţionat, care a dus la viralizarea hashtagului #cyberattack pe Twitter, nu există dovezi care să indice o asemenea eventualitate.

În schimb, compania a declarat că a apărut o eroare de configurare. Un purtător de cuvânt Fastly a afirmat: „Am identificat o configurare care a declanşat întreruperi în POP [punctele de prezenţă] la nivel global şi am dezactivat această configuraţie. Reţeaua noastră globală revine online.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură