Cabinetul german ţine o şedinţă cu uşile închise în privinţa Huawei

Logo-ul companiei chineze de Huawei
Logo-ul companiei chineze de Huawei (Luis Gene/AFP/Getty Images)

Cabinetul german organizează miercuri o şedinţă cu uşile închise pentru a discuta ce măsuri va lua în privinţa posibilei participări a companiei Huawei Technologies la construirea reţelei 5G a Germaniei, a declarat cotidianul Handelsblatt, citând surse guvernamentale.

Huawei, care este controlată de Partidul Comunist Chinez cu ajutorul unei scheme participative extrem de complicate, se confruntă cu acuzaţii asupra legăturilor sale cu regimul comunist chinez.

Mai mult, în cazul tehnologiei 5G, care depinde foarte mult de software-ul instalat în componentele de comunicaţie, există suspiciuni însemnate că Beijingul ar putea folosi platforma pentru spionaj pe scară largă.

Şedinţa de astăzi va dezbate dacă un caiet de sarcini, pregătit de Agenţia Federală pentru Reţele şi de Agenţia de Apărare Cibernetică a Germaniei (BSI), împreună cu normele de certificare germane şi un acord de non-spionaj semnat cu China, sunt suficiente pentru a asigura că viitoarele reţele mobile 5G sunt suficiente.

Germania pare să fie surdă la avertismentele agenţiei de informaţii care se ocupă de situaţia domestică - Biroul Federal pentru protejarea Constituţiei - care a avertizat de existenţa unui val de acte de spionaj comise de agenţi chinezi, care ţintesc inclusiv Cancelaria.

Cu toate acestea, securitatea nici măcar nu a fost un criteriu în caietul de sarcini pentru construirea reţelei 5G, în ciuda agenţiilor membre ale Grupului Celor Cinci Ochi, care au avertizat că Huawei spionează masiv. În octombrie, Guvernul federal a anunţat că "o bază legală concretă pentru excluderea parţială sau totală a vreunui producător de componente 5G de la licitaţiile din Germania nu există şi nu este planificată".

Şedinţa de astăzi va avea loc după reuniunea normală a cabinetului, la care vor participa miniştrii germani, ai mediului, de interne, al economiei, al finanţelor şi al transporturilor, şi va discuta măsurile propuse săptămâna trecută de Deutsche Telekom pentru protejarea securităţii naţionale.

Apeluri bizare

Marţi, cancelarul Angela Merkel a declarat că Germania are nevoie de garanţii că Huawei nu va transmite date către statul chinez înainte ca furnizorul de echipamente de telecomunicaţii să poată participa la construirea reţelei sale 5G.

Apelul Angelei Merkel este tras la indigo după unul asemănător al fostului preşedinte Barack Obama, care, în 2015, a semnat chiar un acord cu omologul său chinez Xi Jinping, pentru a opri spionajul chinez asupra companiilor americane.

Cu toate acestea, programele de spionaj chinez în SUA nu au fost oprite. Conform unor analize Epoch Times, China derulează proiecte majore de spionaj economic, prin care îşi asigură progresul economic şi geopolitic.