British Airways lovită de probleme majore la reţeaua IT. Numeroase zboruri ţinute la sol

Compania aeriană britanică British Airways a trebuit să ia măsuri pentru a-şi reporni sistemele globale după ce numeroase zboruri au rămas la sol din cauza unei probleme tehnice.
Avion al companiei aeriene britanice British Airways.
Avion al companiei aeriene britanice British Airways. (Getty Images)

Călătorii companiei British Airways (BA) au avut de suferit şi duminică din cauza întârzierilor considerabile, după ce o problemă tehnică la reţeaua de calculatoare a ţinut sâmbătă la sol toate zborurile BA din Londra, zeci de mii de persoane fiind blocate în aeroporturile importante britanice. Luni dimineaţă, Aeroportul Heathrow din Londra a declarat că încă există unele probleme cu zborurile BA.

Duminică noaptea, website-ul companiei a recunoscut existenţa unei “probleme majore a sistemului IT”.

“Lucrăm pentru a repune în funcţiune sistemele noastre IT globale. Majoritatea zborurilor sunt acum operabile, dar ne confruntăm cu probleme suplimentare”, au declarat oficiali ai companiei British Airways.

“Terminalele la Aeroportul Heathrow sunt încă aglomerate, aşadar vă rugăm să nu veniţi în aeroport decât dacă aveţi o rezervare confirmată pentru astăzi şi ştiţi că zborul dumneavoastră este funcţional”, a precizat compania. La aeroportul Gatwick din sudul Londrei, operaţiunile s-au desfăşurat duminică la capacitate aproape totală.

Există, de asemenea, un “număr semnificativ de bagaje la Heathrow care vor ajunge în posesia clienţilor prin curieri, cât mai repede posibil”, a anunţat BA, adăugând că livrarea bagajelor este gratuită.

Sâmbătă, compania a fost forţată să anuleze toate plecările programate la aeroporturile Heathrow şi Gatwick din Londra. Unele organizaţii media britanice au speculat că prăbuşirea sistemului IT a fost rezultatul unui atac cibernetic, dar British Airways a negat afirmaţiile.

British Airways a declarat că nu a găsit “nicio dovadă că este vorba de un atac cibernetic” şi se estimează că situaţia a fost cauzată de o problemă la reţeaua electrică. Mai mulţi comentatori, totuşi, au rămas surprinşi că BA aparent nu dispune de un sistem de rezervă.

Sindicatul muncii GMB a criticat închiderea locurilor de muncă şi externalizarea activităţilor IT în India după ce British Airways a angajat compania Tata Consultancy Services pentru a-i administra sistemele. Anul trecut, sindicatul i-a scris de patru ori Theresei May, care la acea vreme era ministru de Interne, susţinând că externalizarea serviciilor de întreţinere şi administrare a sistemelor reprezintă o temere pentru securitatea viitoare a ţării.

Experţi în industria aviatică au sugerat că s-ar putea ca British Airways să plătească clienţilor săi peste 100 milioane de euro drept compensaţie pentru întârzierile şi anularea zborurilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe