Brazilia: 23 de poliţişti condamndaţi la 156 de ani de închisoare fiecare pentru uciderea a 13 deţinuţi

Epoch Times România
22.04.2013

Un tribunal brazilian a condamnat 23 de poliţişti la 156 de ani de închisoare fiecare pentru omorârea a 13 deţinuţi, în cadrul unei revolte care a izbucnit într-un penitenciar acum 20 de ani, relatează Reuters.

Poliţia militară a luat cu asalt Penitenciarul Sao Paulo’s Carandiru în 1992, pentru a înăbuşi o revoltă dintre două bande rivale. Procurorii au spus că ofiţerii de poliţie au reprimat cu brutalitate revolta, omorând 102 prizonieri. Alţi nouă ar fi murit în urma luptei dintre prizonieri.

Principalul martor al acuzării a fost Moacir dos Santos, fost director adjunct al închisorii, care a spus Curţii că poliţiştii militari au ”executat” prizonierii, mulţi dintre ei aflându-se în celule şi dezbrăcaţi până la piele. Un alt martor a confirmat că 90% dintre împuşcături au avut loc în interiorul celulelor.

Ofiţerul care a comandat operaţiunea, colonelul Ubiratan Guimaraes, a fost condamnat la 632 de ani de închisoare pentru rolul său în masacru, dar sentinţa a fost anulată după declararea unei erori de judecată în 2006. La câteva luni a fost găsit mort în apartamentul său.

Încă două procese pentru zeci de ofiţeri implicaţi în masacru vor urma. Majoritatea poliţiştilor sunt acum pensionaţi.

Condamnarea poliţiştilor este neobişnuită în Brazilia, iar sentinţele dure arată noua disponibilitate a sistemului judiciar de a pedepsi autorităţile pentru încălcarea legii.

Masacrul de la Carandiru a şocat Brazilia şi a expus condiţiile mizerabile din penitenciarele braziliene. A devenit subiectul unui film în 2003. În 2002, închisoarea Carandiru a fost demolată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor