Boloş: Coaliţia şi-a asumat două linii roşii – respectarea cotei unice şi că nu se majorează TVA

Marcel Boloş (Facebook/BolosIoanMarcel)
Ana Ion
24.07.2024

După cum a declarat ministrul de Finanţe, Marcel Boloş, miercuri la Digi24, coaliţia de guvernare şi-a asumat două linii roşii, respectiv respectarea cotei unice şi faptul că nu se majorează taxa pe valoarea adăugată.

În condiţiile în care în spaţiul public se vehiculează tot mai mult scenariul iminenţei creşterii TVA-lui şi a cotei unice după alegeri, Boloş a susţinut că înainte Guvernul trebuie să rezolve probleme precum Gap-ul la TVA, impozit pe venit şi contribuţii sociale, care trece de 100 de miliarde lei, relatează Economedia.

"Partea care ţine de impozite şi taxe şi care frământă multă lume are câteva linii roşii pe care coaliţia de guvenare şi le-a asumat. Prima este cota unică de impozit pe venit şi respectarea ei în aplicare cu stricteţe. A doua este aceea că nu se majorează taxa pe valoare adăugată. Din punctul acesta de vedere, cel puţin la nivelul celor două reguli există consens la nivelul coaliţiei de guvernare.

În PNRR avem o reformă fiscală şi acolo avem două obiective mari: unul este acela de a reduce Gap-ul de TVA cu câte 5 puncte procentuale. Avem 35% Gap de TVA, pe 3 ani înseamnă o reducere de 15% care ar însemna venituri suplimentare la buget.

Mai avem Gap-uri şi la alte impozite şi taxe. De exemplu Gap-ul la contribuţiile sociale. În anul 2022 Gap-ul la contribuţiile sociale a fost undeva în jur de 52 de miliarde de lei. Înseamnă muncă nedeclarată şi la negru care produce prejudicii la bugetul de stat.

Avem Gap şi la impozitul pe venit de 19 miliarde lei.

În total sunt peste 100 de miliarde lei, o sumă consistentă pentru care trebuie să gândim mecanisme ca, prin mai bună colectare, prin module antifraudă, toate acestea ar trebui să aducă bani şi o îmbunătăţire a colectării", a declarat Boloş.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor