Bolivia înapoiază o mumie furată statului Peru

Mumia (intitulată "Băiatul"), unui băiat incaş de 7 ani la Muzeul de Arheologie din Salta. Marţi Bolivia a înapoiat mumia statului peruan de unde fusese furată
Mumia (intitulată "Băiatul"), unui băiat incaş de 7 ani la Muzeul de Arheologie din Salta. Marţi Bolivia a înapoiat mumia statului peruan de unde fusese furată (Juan Mabromata / AFP / Getty Images)

Autorităţile boliviene au înapoiat statului Peru o mumie antică a unui copil, care a fost furată.

Mumia are în jur de 30 cm înălţime şi este înfăşurată în pături; arheologii cred că provine probabil de la o civilizaţie pre-incasă din regiunile de coastă ale Peru.

Autorităţile boliviene au recuperat mumia acum doi ani, când o femeie boliviană a încercat să expedieze mumia către oraşul francez Compiegne, potrivit AFP. Este posibil ca rămăşiţele, care datează undeva între 1200 - 1450, să fi fost duse la o casă de licitaţii.

Ministrul Culturii din Bolivia, Pablo Groux, a dat mumia ministrului peruan de externe Luis Peirano, marţi, la Lima.

Peirano a descris incidentul în care hoţii au furat mumia ca "un jaf, o încălcare a patrimoniului nostru şi a întregii noastre moşteniri", fiind citat de Associated Press.

Imperiul incaş şi unele din civilizaţiile anterioare din America de Sud care l-au precedat, au fost localizate în Peru. Centrul imperiului a fost situat în Cuşco, în apropiere de ruinele istorice de la Machu Picchu, până în 1533, când l-a invadat conchistadorul spaniol Francisco Pizzaro.

Mii de artefacte şi relicve ale civilizaţiei incaşe şi altele asemănătoare au fost furate de-a lungul anilor. Au fost jefuite ceramică, argint, textile şi opere de aur, dar este mai puţin obişnuit ca vreo mumie să fie furată.

Cu toate acestea, "în ultima vreme a existat o creştere a traficului de rămăşiţe umane", a declarat Blanca Alva de la Ministerul Culturii din Peru pentru AP.

Sexul mumiei este neclar, deşi agenţia de ştiri AFP raportează că copilul ar fi de sex feminin.

Mumia a fost trimisă înapoi spre Peru, fiind a doua care a fost recuperată recent. O altă mumie s-a întors în Peru din Germania anul trecut, după ce a fost furată în anii 1980, a declarat Alva pentru AP.