Bogdan Licu, numit de CSM procuror general interimar al României în ciuda acuzaţiilor de plagiat

Bogdan Licu
Bogdan Licu (pandurul.ro)

Secţia pentru procurori a Consililului Superior al Magistraturii a dispus delegarea lui Bogdan Licu, adjunctul lui Augustin Lazăr, în funcţia de procuror general al României până la ocuparea funcţiei prin numire, dar nu mai mult de 2 luni, reiese dintr-un comunicat remis vineri de instituţie.

Mişcarea vine după ce preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind pensionarea procurorului general Augustin Lazăr.

Încă din 2015, au apărut două investigaţii separate semnate de jurnalistele Emilia Şercan şi Sidonia Bogdan din care reiese că Bogdan Licu şi-ar fi plagiat teza de doctorat scrisă sub coordonarea lui Gabriel Oprea, şi el posesorul unui verdict oficial de plagiat. Mai bine de jumătate din teza lui Licu ar fi plagiată, inclusiv un capitol întreg din cartea judecătorului Cristi Danileţ.

De cealaltă parte, Bogdan Licu s-a declarat nevinovat şi a susţinut că, dacă se va dovedi că a plagiat, va demisiona pe loc din orice funcţie ar ocupa. Între timp însă, n-a stat degeaba şi a blocat un verdict oficial în cazul său.

Reacţia Emiliei Şercan

"Noul procuror general al României, Bogdan Licu, a plagiat. În martie 2016 Bogdan Licu a făcut cerere de renunţare la titlul de doctor!!! Teza lui de doctorat este în analiza CNATDCU tot din martie 2016. De la sfârşitul anului trecut, când a început să se întrevadă tot mai mult spectrul poziţiei de procuror general, Bogdan Licu duce o bătălie susţinută pentru a împiedica o decizie oficială a CNATDCU. A dat în judecată Ministerul Educaţiei pentru a-l obliga să îi recunoască cererea de renunţare la doctorat. Apoi, a chemat în judecată în acelaşi proces CNATDCU şi Academia SRI pentru a le cere să înceteze orice verificare a tezei lui.

Am aflat despre aceste demersuri, iar în decembrie 2018 am făcut cerere de intervenţie în nume personal, în favoarea Ministerului Educaţiei, în procesul în care Licu încearcă să scape şi de doctorat, şi de verdictul de plagiat. Motivul cererii mele de intervenţie: în 2015 am dezvăluit că teza lui Licu este plagiată.

Exact acum o lună Curtea de Apel Bucureşti a acceptat cererea mea de intervenţie, astfel că, în acest moment şi eu sunt parte din dosar. Ultimul termen a fost acum două zile, când judecătorul de caz a cerut Academiei SRI şi lui Bogdan Licu să prezinte corespondenţa purtată cu privire la sesizarea de verificare a plagiatului său. Povestea bătăliei lui Bogdan Licu pentru a scăpa de un verdict de plagiat am publicat-o anul acesta, pe 6 ianuarie, iar acum devine şi mai relevantă după numirea lui în fruntea Parchetului General."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne