Este oficial: Augustin Lazăr iese la pensie. Preşedintele Iohannis a semnat decretul

Augustin Lazar (Procurorul General al Romaniei),
Augustin Lazar (Procurorul General al Romaniei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind pensionarea procurorului general Augustin Lazăr, care îşi încheie mandatul pe 27 aprilie, reiese dintr-un comunicat remis de Administraţia Prezidenţială.

"Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 19 aprilie, decretul privind eliberarea din funcţia de procuror a domnului Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la data de 27 aprilie 2019 - pensionare", a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Cu o zi în urmă, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii aprobase cererea de pensionare înaintată de şeful Ministerului Public.

Reamintim că ministrul demisionar al Justiţiei, Tudorel Toader, n-a reuşit să-l revoce din funcţie pe Lazăr, în ciuda insistenţelor sale, însă i-a respins recent candidatura pentru un nou mandat de procuror general.

Decizia procurorului general de pensionare vine şi în contextul scandalului privind activitatea sa de procuror de pe vremea regimului comunist, scandal declanşat de Luju şi Antena 3, în momentul în care Lazăr îşi depusese candidatura pentru un nou mandat.

Mai exact, Lazăr a fost acuzat că a refuzat eliberarea condiţionată a unor disidenţi anticomunişti, printre care şi Iulius Filip, de la penitenciarul din Aiud, atunci când era şeful Comisiei de propuneri pentru liberare condiţionată. Detalii aici.