Bode, privind demiterea lui Arafat: Evaluarea secretarilor de stat nu se face în baza unui incident tragic precum cel din Constanţa

Lucian Bode - gov.ro
Lucian Bode - gov.ro (Epoch Times România)

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat, luni, că evaluarea secretarilor de stat, inclusiv a lui Raed Arafat, nu se face în baza unui incident tragic precum cel de la Constanţa, când o femeie a murit sărind de pe balconul apartamentului său cuprins de flăcări. De asemenea, Bode a exclus scenariul demiterii şefului DSU, în urma respectivei tragedii.

“Evaluarea secretarilor de stat nu se face în baza unui incident tragic, aşa cum a fost cel de la Constanţa. O evaluare a activităţii unui secretar de stat este mult mai complexă şi nu am pus în discuţie în acest moment evaluarea activităţii domniei sale. Cu siguranţă, vom avea la un moment dat o evaluare pe toţi secretarii de stat, nu ţintit pe o persoană. Şi, aşa cum ştiţi, secretarii de stat au susţinere politică. Dacă se vor bucura de susţinere politică în continuare din partea coaliţiei vor rămâne în funcţie”, a precizat Bode, întrebat dacă este mulţumit de activitatea şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

De asemenea, întrebat dacă situaţia lui Arafat depinde de susţinerea politică indiferent cum a condus DSU, şeful MAI a afirmat că în mod “categoric” nu se pune problema numai de o astfel de susţinere.

“Categoric, categoric, categoric nu se pune problema doar de susţinerea politică. Activitatea de până acum este foarte importantă, dar atunci cum putea evalua activitatea unui secretar de stat numit de câteva zile? Prin prisma a ceea ce a realizat într-o perioadă de şase luni, sau un an”, a explicat Bode.

Reamintim că, după incidentul de la Constanţa, una dintre criticile dure aduse autorităţilor competente a fost dotarea foarte slabă a echipajelor de pompieri cu perne pneumatice şi autoscări.

În ceea ce priveşte acest aspect, Bode a transmis că de luni şi-a început activitatea şi grupul de lucru care trebuie să analizeze posibilitatea de a achiziţiona la nivelul Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă perne pneumatice de salvare.

“Aştept în maxim 2-3 săptămâni un raport şi luăm o decizie. La prima vedere, şi sunt convins că îmi daţi dreptate, mie mi s-ar părea absolut normal ca un astfel de echipament, a cărui valoare este nesemnificativă, să fie în dotarea Inspectoratelor Judeţe pentru Situaţii de Urgenţă”, a afirmat ministrul.

Totodată, întrebat dacă se ia în considerare solicitarea schimbării din funcţie a lui Raed Arafat, Bode a răspuns:

“Acest raport face referire la ce s-a întâmplat la Constanţa, nu face referire la activitatea dnului secretar de stat Raed Arafat. [...] Sigur că la finalul acestui grup de lucru vom vedea exact de ce din 2015 până acum aceste echipamente nu au fost achiziţionate. Cu siguranţă va exista o discuţie aplicată între conducerea DSU şi IGSU, pe de o parte, şi inspectorate, pe de altă parte şi vom vedea de ce nu s-au achiziţionat aceste echipamente”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne