BM: Bolile de inimă, cancerul, diabetul, obezitatea ameninţă securitatea economică în Europa de Est

Banca Mondială avertizează, într-un studiu dat publicităţii marţi, că bolile de inimă, obezitatea, cancerul, diabetul, afecţiunile respiratorii cronice ameninţă tot mai mult sănătatea şi securitatea economică a numeroase ţări, inclusiv în Europa de Est.

Este vorba de ţări cu venituri mici şi medii, în cazul majorităţii acestor state lipsind finanţarea şi capacitatea serviciilor medicale de a administra criza generată de aşa-numitele "afecţiuni non-comunicabile" (ANC, boli nediagnosticate).

Africa, Europa de Est şi Asia se confruntă cu niveluri alarmante ale bolilor cronice, cu mult peste nivelul ţărilor dezvoltate, unde afecţiunile non-comunicabile au fost, o lungă perioadă de timp, principala cauză a îmbolnăvirilor şi deceselor.

În ajunul unui summit special consacrat acestui subiect la Naţiunile Unite, în New York, Banca Mondială a spus că incidenţa tot mai mare a bolilor cronice, în special la tinerii încadraţi în muncă, este un pericol care cere atenţie globală imediată.

Raportul este intitulat "Creşterea periculozităţii bolilor non-comunicabile: să acţionăm acum pentru a schimb tendinţa".

Potrivit studiului, în Africa de Sud, de pildă, unde bolile cardiovasculare sunt deja o cauza majoră de deces şi handicap, populaţia având primul atac de cord în medie la vârsta de 53 de ani, comparativ cu 59 în restul lumii. În Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, bolile "tăcute" au o incidenţă tot mai mare în rândul femeilor şi adolescenţilor, favorizate de factori care nu au legătură cu vârsta, cum ar fi o rată în creştere a obezităţii şi a fumatului.

În Ucraina, o persoană din patru având vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani suferă de o boală cronică, fiind afectaţi tot mai mulţi tineri, ceea ce determină Banca Mondială să ajungă la concluzia că această ţară ţi-ar putea pierde generaţia următoare din cauza bolilor cronice.

Dacă actuala tendinţă persistă, Africa Subsahariană va fi regiunea cel mai dur lovită de criza bolilor necomunicabile, spune raportul BM. Africa de Sud ar putea să ajungă în 2030 la 72% din decese cauzate de aceste afecţiuni. Peste 30% din aceste decese vor fi premature şi puteau fi prevenite.

Raportul Băncii Mondiale sugerează că aceste tendinţe ar putea fi contracarate prin promovarea unui stil de viaţă sănătos, limitarea fumatului, taxe, reducerea consumului de sare inclusiv în alimentele semipreparate.

În India, bolile respiratorii ar putea fi reduse prin promovarea şi folosirea unor maşini de gătit care să folosească un combustibil "curat".

În anul fiscal 2011, Banca Mondială a cheltuit 2,96 miliarde de dolari pentru finanţare în domeniul sănătăţii, nutriţiei şi a populaţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne