Birchall, revoltată după anularea unor interceptări: "Deciziile CCR pot opera ca adevărate amnistii şi graţieri"

Ana Birchall
Ana Birchall (Ana Birchall)

"Aşa nu se mai poate!", transmite, pe Facebook, fostul ministru al Justiţiei Ana Birchall, după ce Tribunalul Bihor a anulat interceptările realizate de SRI pe mandat de siguranţă naţională din dosarul fostului preşedinte al CJ Bihor Alexandru Kiss, şi al afaceristului Beneamin Rus, patron al Selina Oradea. Decizia Tribunalului Bihor de anulare a probelor a venit în rejudecare după ce, iniţial, fostul şef al CJ Bihor Alexandru Kiss primise, la aceeaşi instanţă, 8 ani de detenţie pentru o mită de 4 milioane de euro, iar Beneamin Rus primise 4 ani pentru spălare de bani.

Indignată de decizia Tribunalului Bihor, Ana Birchall reaminteşte că a avertizat cu privire la faptul că dosarele vor cădea ca popicele în urma "aberantelor" decizii ale CCR, ultima dintre aceasta fiind Decizia nr.55/2020 a Curţii Constituţionale a României, prin care se stabileşte că înregistrările efectuate în baza legii 51/1991 privind siguranţa naţională nu pot constitui probe în dosare penale.

"Vă spuneam că o să înceapă să cadă ca popicele?? Vă spuneam! Şi asta exclusiv datorită aberantelor decizii CCR una fiind decizia CCR nr. 55 din primăvara anului 2020. Aşa cum am mai spus, se impune modificarea legislaţiei în regim de urgenţă (nu înţeleg de ce până acum nu a fost operată această modificare legislativă atât de importantă dat fiind că decizia CCR a fost dată în primăvara anului 2020!", scrie pe Facebook Ana Birchall.

În aceste condiţii, fostul ministru îşi exprimă speranţa că Senatul va adopta iniţiativa legislativă care prevede salvarea probelor obţinute de SRI pe mandat de securitate naţională (MSN) adoptată tacit joi de Camera Deputaţilor. Respectiva iniţiativă a fost depusă de Cătălin Predoiu şi alţi doi deputaţi liberali în august 2020 şi a primit, atenţie, raport de respingere în Comisia Juridică din Camera Deputaţilor.

"Bine că azi a fost adoptat tacit un astfel de proiect de lege şi sper ca Senatul să îl aprobe urgent, urgent) pentru ca aceste probe să NU mai fie eliminate şi astfel cei care au încălcat legea să scape, inclusiv cu banii furaţi statului român! Astfel de probe, pe care unele instanţe le elimină, au fost obţinute în baza unui mandat dat de un judecător şi nu orice judecător ci un judecător de la Înalta Curte, fiind legal administrate! Unde scrie în Constituţie că deciziile CCR pot opera ca adevărate amnistii şi graţieri aşa cum sunt efectele practice ale acestei decizii CCR?", adaugă Birchall.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne