Biden are COVID-19 şi nu a purtat o mască. Recomandările CDC spun că masca nu este obligatorie

Joe Biden (Getty Images *)
Redacţia
20.07.2024

Preşedintele american Joe Biden nu a purtat o mască în public de câteva ori după ce Casa Albă a anunţat că a fost testat pozitiv pentru COVID-19. Casa Albă a declarat că preşedintele democrat se confruntă„ cu simptome „uşoare”, în timp ce medicul preşedintelui a spus că acesta se va autoizola „în conformitate cu recomandările CDC pentru persoanele simptomatice".

Ce spune ghidul CDC? Ce spune Casa Albă?

După anunţul de miercuri, Biden a ieşit fără mască din coloana oficială după ce a ajuns la aeroportul din Las Vegas, unde a avut mai multe apariţii, şi a urcat la bordul Air Force One. De asemenea, la coborârea din avion, câteva ore mai târziu, la baza aeriană Dover din Delaware, Biden nu purta mască, despre care medicii au spus că poate contribui la încetinirea răspândirii bolilor. Biden a fost înconjurat de agenţi ai serviciilor secrete şi de asistenţi la ambele capete ale călătoriei, potrivit AP.

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat în anunţul de miercuri că Biden, în vârstă de 81 de ani, se confruntă cu simptome "uşoare" şi va respecta planurile prestabilite de a se deplasa la casa sa din Rehoboth Beach, unde se va izola.

Medicul lui Biden, Kevin O'Connor, a precizat într-o declaraţie separată că Biden a avut rinoree (nas care curge), tuse uscată şi o stare generală de rău. Biden a fost tratat cu medicamentul Paxlovid "şi se va autoizola în conformitate cu recomandările CDC pentru persoanele simptomatice", a continuat medicul.

Ce spune CDC

Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA încurajează persoanele care se recuperează după COVID-19 sau orice altă boală respiratorie să poarte măşti, ca parte a unei strategii globale de reducere a transmiterii, dar măştile nu sunt obligatorii.

CDC recomandă ca oamenii "să stea acasă şi departe de ceilalţi" dacă se simt rău. Reprezentanţii CDC susţin că oamenii îşi pot relua activităţile normale atunci când simptomele au început să se amelioreze şi persoana nu mai are febră.

CDC descrie măştile drept o "strategie suplimentară" de prevenire a răspândirii bolii, dar, în general, lasă la latitudinea persoanelor să decidă dacă să le folosească sau nu. CDC consideră că măştile sunt "deosebit de utile" atunci când o persoană este bolnavă şi sugerează ca acestea să fie utilizate ca măsură de precauţie în timpul recuperării.

Ce spune Casa Albă

Casa Albă nu a răspuns la o solicitare trimisă prin e-mail pentru a comenta motivul pentru care Biden a ales să nu poarte o mască.

Cum se simte Biden?

O'Connor a declarat joi că Biden încă se confrunta cu uşoare simptome respiratorii superioare de la COVID-19,. Preşedintele nu are febră şi semnele sale vitale au rămas normale. El este tratat cu medicamentul Paxlovid.

Quentin Fulks, director adjunct al campaniei de realegere a lui Biden, a precizat joi că Biden "se simte bine" şi că dă telefoane şi lucrează.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională, John Kirby, a declarat reporterilor, în timpul unei şedinţe de presă separată, că Biden "este ţinut la curent de către echipa sa de conducere şi, cu siguranţă, acest lucru include securitatea naţională".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor