Biden a aprobat ajutorul uriaş de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Reacţia lui Zelenski

Joe Biden - 22 februarie 2022
Joe Biden - 22 februarie 2022 (Drew Angerer/Getty Images)

Preşedintele SUA Joe Biden a aprobat un ajutor de aproape 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

Decizia vine după ce Senatul american a aprobat, joi, cu o largă majoritate, noul proiect de lege privind un masiv ajutor militar şi umanitar pentru Ucraina, propus de Biden.

Reacţia preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu s-a lăsat mult aşteptată.

"Conducerea [Americii], a preşedintelui Biden şi a poporului american în susţinerea luptei [Ucrainei] împotriva agresorului rus este crucială. Aşteptăm cu nerăbdare o nouă şi puternică asistenţă pentru apărare. Astăzi este nevoie de ea mai mult ca niciodată", a transmis Zelenski.

Pachetul include 6 miliarde de dolari pentru asistenţă de securitate, inclusiv instruire, echipamente, arme şi sprijin; 8,7 miliarde de dolari pentru refacerea stocurilor de echipamente americane trimise în Ucraina şi 3,9 miliarde de dolari pentru operaţiunile Comandamentului European.

În plus, legislaţia autorizează o sumă suplimentară de 11 miliarde de dolari sub autoritatea prezidenţială, ceea ce îi permite preşedintelui să aprobe transferul de articole şi servicii din stocurile americane fără aprobarea Congresului, ca răspuns la o situaţie de urgenţă. Biden ceruse 5 miliarde de dolari.

De asemenea, proiectul de lege autorizează o finanţare militară externă de 4 miliarde de dolari pentru a oferi sprijin Ucrainei şi altor ţări afectate de criză.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe