Bibliotecile publice din Marea Britanie ar putea fi preluate de sectorul privat

Ameninţare că bibliotecile vor fi închise a stârnit nemulţumirea unor asociaţii de utilizatori ai bibliotecilor, care au dat în judecată administratorii bibiotecilor, încercând astfel să oprească închiderea acestora. Aceştia motivează prin faptul că nu toată lumea are acces la Internet, totodată cărţile sunt destul de scumpe şi oamenii, bătrâni şi tineri, frecventează bibliotecile.
(photos.com)
Laura Baban
26.01.2012

După ce a redus drastic cheltuielile, Guvernul britanic apelează la societăţi private să preia unele servicii publice, printre care şi bibliotecile municipale. Dintre cele 4.500 de biblioteci britanice, 560 riscă să fie închise, anunţa ziarul La Croix în ediţia de miercuri.

Reprezentantul companiei americane LSSI, Jim Lynch, care este specializat în privatizările de biblioteci publice, a văzut în această situaţie o oportunitate. El este reprezentantul companiei americane LSS în Marea Britanie, companie care gestionează, în SUA, 75 de biblioteci.

”Activitatea fiecărei biblioteci trebuie să varieze în funcţie de utilizatorii pe care îi primeşte. În zonele mai înstărite, biblioteca este percepută ca un loc de relaxare. În cartierele populare din Londra, ea este un instrument de educaţie şi oferă acces liber la calculatoare. În Statele Unite, bibliotecile aflate lângă frontiera mexicană oferă mai ales cărţi în spaniolă şi sprijin pentru formarea profesională. În unele dintre bibliotecile noastre se află şi un oficiu poştal, în altele se oferă cursuri de gimnastică pentru persoanele obeze care nu îndrăznesc să se ducă în centrele de gimnastică tradiţionale', precizează Jim Lynch.

Acesta a mai explicat de ce s-a ajuns la această situaţie de deficit financiar. ”Bibliotecile din Marea Britanie oferă servicii gratuite cititorilor, precum împrumutarea cărţilor, unele biblioteci oferă servicii de xeroxare şi de editare, altele asigură abonaţilor acces on line la diferite publicaţii. Există de asemenea şi multe bibliobuze, în special cartierele din sudul Londrei, care oferă o serie de cărţi în special pentru femeile casnice musulmane”, potrivit lui Jim Lynch.

Ameninţare că bibliotecile vor fi închise a stârnit nemulţumirea unor asociaţii de utilizatori ai bibliotecilor, care au dat în judecată administratorii bibiotecilor, încercând astfel să oprească închiderea acestora. Aceştia motivează prin faptul că nu toată lumea are acces la Internet, totodată cărţile sunt destul de scumpe şi oamenii, bătrâni şi tineri, frecventează bibliotecile.

Voluntarii administrează bilbiotecile ameninţate să fie închise

În comitatul Suffolk, din sudul Angliei, grupuri de voluntari, formate în mare parte de pensionari, gestioneaza cele 80 de biblioteci. Însă, potrivit lui Jim Lynch, acest lucru nu poate să mai continue, deoarece această activitate trebuie făcută de profesionişti, care să ştie ce să cumpere, cum să alcătuiască un catalog şi multe altele.

Tot voluntarii au deschis o librărie cu cărţi la mâna a doua (second hand), iar banii obţinuţi din vânzări sunt donaţi bibliotecii municipale. Alte grupuri de voluntari au apelat la donaţii, creând şi grupuri numite 'prieteni ai bibliotecii', care să-i motiveze pe donatori.

În Hemel Hemstead, din comitatul Heresfordshire, din lipsa fondurilor, proiectul de renovare a bibliotecii a fost abandonat, iar aceasta şi-a redus programul de funcţionare.

Deocamdată, LSSI nu a încheiat niciun contract în Marea Britanie. Însă, în următorii cinci ani, 15% dintre biblioteci vor ajunge să fie gestionate de sectorul privat.

Chiar din acest an, administrarea bibliotecilor publice vor fi scoase la licitaţie, permiţând astfel societăţilor civile să se implice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor